PRAVI džENTLMeN

Zauvijek će ostati Mr. Darcy: Colin Firth bio je autsajder i meta zlostavljača u školi, no gluma ga je spasila

09.05.2022 u 06:45

Bionic
Reading

Smatraju ga pravim engleskim džentlmenom i jednim od ponajboljih glumaca današnjice koji ima svoju zvijezdu na holivudskoj Stazi slavnih te među mnoštvom nagrada i onu najprestižniju - Oscara. Ipak, koliko god se trudio, uloge gospodina Darcyja iz filma ‘Ponos i predrasude’ nikada se nije riješio pa je mnogima i danas prva asocijacija na ime Colina Firtha upravo taj lik

Njegova biografija uistinu je impozantna, zbog čega i ne treba čuditi to da je tijekom godina dobivao uloge u filmovima koji su doslovce preko noći postali hitovi. ‘Ponos i predrasude’, ‘Dnevnik Bridget Jones’, ‘Kraljev govor’, ‘Zapravo ljubav’, ‘Mamma Mia’ samo su neki od njih, a trenutno ga možemo gledati u novoj dokuseriji HBO Maxa ‘Stubište’ (The Staircase), kao i u novom filmu koji 11. svibnja stiže na Netflix, Operation Mincemeat’.

Njegova priča, koja je rezultirala svjetskim uspjehom i slavom, počela je u malom selu Grayshottu u Hampshireu 10. rujna 1963., kada je rođen kao Colin Andrew Firth. Njegovi roditelji bili su učitelji i akademici - majka Shirley Jean bila je profesorica komparativne religije na Sveučilištu Winchester, a otac David Norman Lewis Firth predavač povijesti, ali i službenik za obrazovanje nigerijske vlade.

Rođen je kao najstariji od njihovo troje djece. Sestra Kate također je glumica i trenerica glasa, a glumac je i brat Jonathan. Kao dijete često je putovao s roditeljima zbog njihovog posla, pa je tako nekoliko godina živio u Nigeriji, dok je kao 11-godišnjak živio u St. Louisu u američkoj državi Missouri. Vrativši se u Englesku, pohađao je školu Montgomery of Alamein, danas King’s School, koja je u to vrijeme bila državna srednja škola u Winchesteru.

  • +8
Colin Firth Izvor: EPA / Autor: NEIL HALL

Zbog toga što je godinama izbivao iz Engleske bio je autsajder, ali i meta zlostavljača. Naime njegovi roditelji u kući su dopuštali gledanje isključivo BBC-jevih programa, zbog čega Firth, ali i njegovi brat i sestra, nisu imali prilike upijati pop kulturu kao njihovi vršnjaci, pa su bili izolirani.

Kako bi tome napokon stao na kraj, naučio je naglasak radničke klase Hampshirea i počeo pokazivati, baš kao i njegovi vršnjaci, nezainteresiranost za školu i učenje.

Colin Firth kao Mr. Darcy Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Sreću je pronašao na satovima glume, koje je počeo pohađati kao desetogodišnjak, a s 14 godina donio je životnu odluku - postat će profesionalni glumac. Upravo zbog toga nije ni razmišljao o daljnjem obrazovanju. ‘Nisam volio školu. Smatrao sam je dosadnom i ništa što sam učio nije me zanimalo’, priznao je svojedobno.

No sve se promijenilo kada je na koledžu u Eastleighu upoznao Penny Edwards, učiteljicu koja je na njega prenijela ljubav prema engleskoj književnosti. Kasnije je izjavljivao da su mu te dvije godine provedene ondje najsretnije u životu.

  • +20
Stubište (The Staircase) Izvor: Promo fotografije / Autor: HBO Max

Nakon što je preselio u London i pridružio Narodnom kazalištu mladih, Firth se isprva borio s nedostatkom novca, a spavao je na podovima kuća i stanova ljudi koje je poznavao. Ubrzo je počeo stvarati kontakte te je dobio prvi posao, i to u garderobi National Theatrea. Ljubav prema glumi natjerala ga je i da upiše Drama Centre London, a potom je dobio glavnu ulogu u 'Hamletu'.

Njegovu izvedbu vidio je casting direktor koji je u njemu prepoznao nevjerojatan talent, pa je Firth 1983., na zadnjoj godini studija, imao debi na West Endu u predstavi Another Country’, za koju je dobivao 150 funti tjedno plaće, zbog čega se ispisao iz škole glume. Sve je rezultiralo time da je dobio svog agenta koji mu je pomogao u daljnjoj karijeri nakon samo tri godine života u Londonu. Tada je 21 godinu i nekoliko mjeseci kasnije redatelj Marek Kanieveska odlučio ga je angažirati u adaptaciji predstave na West Endu koja ga je proslavila. Nakon toga više ništa nije bilo isto.

Stubište (The Staircase) Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Uloge su se nizale, a onda je stigla 1995., kada je Firth prihvatio onu gospodina Darcyja u BBC-jevoj adaptaciji romanaPonos i predrasude’ Jane Austen. Ta uloga otvorila mu je sva vrata, a zanimljivo je da ga i danas mnogi zovu upravo po tom liku, iako je od prvog prikazivanja prošlo 27 godina.

Ipak, na samom početku 90-ih on je nakratko zamrznuo karijeru, i to zbog ljubavi. Zbog veze s američkom glumicom Meg Tilly, s kojom se upoznao na setu filma ‘Valmont’ iz 1989., pet godina živio je u kanadskoj zabiti te izrađivao namještaj i odgajao sina Williama. Iako je itekako sklon povučenosti, takav život bio je previše za njega, ali i njegovu vezu, pa se par sporazumno razišao.

Operation Mincemeat Izvor: Društvene mreže / Autor: Netflix

Snimajući Ponos i predrasude’, zaljubio se u kolegicu sa seta Jennifer Ehle, no 1996. tijekom snimanja filma ‘Nostromo’ glavom mu je zavrtjela talijanska redateljica dokumentaraca Livia Giuggioli. Par se vjenčao 21. lipnja 1997. i četiri godine kasnije dobili su sina Lucu, a 2003. stigao je i drugi sin, Mateo.

‘Osjećam se puno smirenije. Bila je to ljubav na prvi pogled ili jednostavno požuda. Ona je talijanska ljepotica i najpametnija žena na planetu, a to je sve što ću vam reći o svom privatnom životu. Nisam otvorena knjiga i nikada neće postojati 'Dnevnik Colina Firtha'’, izjavio je svojedobno, a onda je stigla 2018., kada je u javnost procurilo njihovo ‘prljavo rublje’, sve ono što su vješto krili nekoliko godina.

Naime tri godine ranije Firth i Livia odlučili su napraviti kratki predah u braku, a tijekom tog perioda ona je pronašla utjehu u prijatelju iz djetinjstva, talijanskom novinaru Marcu Brancacciju. Sve to suprug joj je odlučio oprostiti pa su odlučili dati drugu šansu braku, a kada je Livia odlučila prekinuti sve veze s ljubavnikom, njemu se to nije svidjelo pa su krenule prijetnje.

'Gospodin Brancaccia je nekoliko mjeseci zlostavljao i zastrašivao Liviju, a dosta toga je i dokumentirano. Iz očitih razloga, nisu željeli da sve ovo postane javna stvar', rekao je glasnogovornik para, dodavši da su prvi detalji iz policijskog izvještaja objavljeni u talijanskim novinama La Repubblica.

U njemu je pisalo to da talijanski novinar nije mogao podnijeti da ga ljubav iz djetinjstva preko noći izbriše iz svog života, stoga ju je odlučio uhoditi, a zaprijetio je i da će objaviti kompromitirajuće tekstove o njoj i njezinom suprugu, ali i poslati mu njihove intimne fotografije.

Par se pojavio zajedno na crvenom tepihu, demantirajući probleme u braku, potom je najavljen njihov razvod 2019. godine, da bi točno godinu kasnije zajedno proveli Silvestrovo i započeli suradnju unatoč razvodu.

Prema najnovijim medijskim napisima, Firth je navodno pronašao sreću sa scenaristicom Maggie Cohn, u koju se zaljubio dok je snimao dokuseriju HBO Maxa, ’Stubište’.