miljenice javnosti

Zbog ljubavi odrekle se i karijere: Zašto je Meghan Markle suvremena Grace Kelly

03.05.2018 u 06:44

Bionic
Reading

Svijet još uvijek dobro pamti veliko vjenčanje američke glumice Grace Kelly i princa Reinera III. Sličan bajkoviti scenarij ponovit će se za otprilike tri tjedna, a glavni protagonisti bit će princ Harry i Meghan Markle. Evo što još osim profesije i ljubavi prema prinčevima veže ove dvije američke glumice

Bio je travanj 1956. kada je slavna holivudska diva Grace Kelly izrekla sudbonosno 'da' svom princu Reineru III u Monacu i tada postala jedna od najvećih kraljevskih ikona svih vremena. Vjenčanu ceremoniju putem TV ekrana pratilo je preko 30 milijuna gledatelja te su s oduševljenjem slavili taj veliki dan.

Gotovo identičan događaj očekuje se i ove godine, gotovo šest desetljeća poslije još jedna američka glumica ulazi u prestižnu kraljevsku obitelj. Dvije dame, iako naizgled vrlo različite, zapravo veže jako puno toga. Evo zašto je Meghan Markle zapravo Grace Kelly novog doba.

Nije pripadnica plave krvi

Meghan Markle po mnogo toga nije tipična princeza. Ona je Amerikanka, mješovite rase (majka joj je Afroamerikanka, a otac bijelac), po profesiji je glumica, a iza sebe ima već jedan propali brak. Baš kao i Grace Kelly, Meghan se glumom počela baviti još u ranoj dobi i postigla vrlo uspješnu karijeru u Hollywoodu prije nego se preselila u Europu i zaručila za princa.

  • +13
Roditelji Meghan Markle Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia/montaža

Isto tako, obje su odrastale daleko od kraljevstva i zbog toga su njihove perspektive i pogledi na monarhiju možda nešto drugačiji od onih koje imaju njihovi članovi.

Poznato je da je Grace imala velikih problema nakon što se u dobi od samo 26 godina preselila u Monaco. Mnogi pripadnici visokog društva koji su je okruživali nisu joj dali podršku i nije bila dobro prihvaćena.

Za razliku od tadašnje situacije, posljednjih mjeseci u Britaniji je izražena topla dobrodošlica američkoj glumici koja će za tri tjedna i službeno postati dio kraljevske obitelji. Njezin zaručnik Harry učinio je sve što je u njegovoj moći i u potpunosti je uključio Meghan u sve aspekte svog života.

Po profesiji je glumica

Svi pripadnici kraljevske obitelji prije svega su na raspolaganju svojoj državi i dužni su humanitarno raditi, pa se ne očekuje od njih da imaju dodatne karijere nevezane za dvor. Takvo pravilo vrijedi u gotovo svim monarhijama, pa je upravo zbog toga prije 60-ak godina velika Grace Kelly stavila ljubav ispred karijere.

Ostavila je sve svoje snove koje je godinama ostvarivala. Iza nje je tada bilo 11 uspješnih filmskih projekata i osvojeni Oscar za ulogu u filmu 'The Country Girl', no Grace se udajom odrekla glume, što joj je, kako se kasnije doznalo, jako teško palo.

Da ne može imati oboje, bila je svjesna i 36-godišnja Meghan čim je veza s Harryjem postala ozbiljna. Zato je nekoliko tjedana prije zaruka i preseljenja u London lijepa brineta snimila svoje posljednje kadrove u odvjetničkoj drami 'Suits', u kojoj je igrala lik Rachel Zone tijekom sedam sezona.

  • +11
'Suits' Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Meghan se u glumu zaljubila još kao djevojčica, kada je s ocem koji je radio kao majstor rasvjete na setovima odlazila u filmske studije.

'Ne gledam na ovo kao na odricanje, već kao na promjenu. Ovo je novo poglavlje', rekla je sama Meghan u svom prvom intervjuu nakon zaruka.

Proces privikavanja na novu okolinu, novu 'karijeru' i titulu bio je itekako izazovan za tada mladu Kelly, a s istim se trenutno susreće Markle. 'Iako možda djeluje naivno, nisam razumjela kako će sve to izgledati i s čime ću se sve susresti. Dolazim iz okoline koja nije toliko pratila svijet kraljevske obitelji', kazala je Meghan.

Zalaže se za ženska prava

Obje glumice i neokrunjene princeze zapravo su vrlo sličnih stavova oko ženskih prava, samo što se zbog doba u kojem su odrastale vidi poneka razlika. Kelly je za pojmove tadašnjih žena bila itekako sposobna i ravnopravna muškom rodu. Zarađivala je sama za sve svoje potrebe i dobro je živjela od toga.

  • +45
Grace Kelly i princ Reiner III Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

No sve se promijenilo kada je stigla u Monaco i shvatila da je zapravo samo ukras svome suprugu te da se od nje očekuje smiješak pri službenim angažmanima i tek poneki pozdrav. Pravo glasa uglavnom je dobivao njezin suprug, princ Reiner III, što joj je teško padalo. Ipak, na koncu je iskoristila svoju poziciju za humanitarne projekte koji su uglavnom išli u prilog ženskom rodu i djeci.

  • +2
Meghan Markle Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Vremena su se promijenila te je u 21. stoljeću nedopustivo tako nešto. Da Meghan neće biti samo lijepo lice na tronu, dala je do znanja već u prvim kraljevskim angažmanima, kada smo mogli vidjeti njezinu dominaciju. Isto se vidjelo i u BBC-jevu intervjuu novopečenih zaručnika, kada je vodila glavnu riječ i pokazala svoj čvrst stav.

Nije dugo trebalo ni da je voljeni Harry uključi u svoje poslovne odluke, pa ju je prilikom službenog imenovanja predsjednikom Commonwealtha predstavio kao svoju pomoć i desnu ruku.

Velika je humanitarka

Još puno prije nego je upoznala princa Harryja, Meghan Markle bila je aktivna u mnogim humanitarnim organizacijama te je djelovala i unutar Unicefa. Njezina okupacija uvijek su bile žene i njihova prava. Isto tako, 2016. postala je svjetska ambasadorica World Visiona te otputovala u Ruandu kako bi s riječi prešla na djela i pomogla tamošnjem siromašnom stanovništvu.

  • +16
Kate Middleton, Meghan Markle, princ Harry i William Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Ulaskom u kraljevsku obitelj to će biti njezin glavni zadatak. Bavit će se pitanjem ženskih prava i uglavnom obilaziti organizacije koje se brinu o samohranim majkama. Isto tako, s budućim suprugom orijentirat će se na mlade na kojima svijet ostaje i za koje tvrde da su nositelji pozitivnih promjena.

Iste osobine karakterizirale su i voljenu Grace Kelly, koja je bila aktivna unutar Crvenog križa te je vrlo rado pomagala bolesnima i potrebitima. Činila je sve kako bi se izgradile i obnovile bolnice koje su prema njezinom mišljenju bile prioritet.