i dalje neporaženi

Bayer srušio rekord star 59 godina; iza njega su ostala dva hrvatska kluba

10.05.2024 u 09:33

Bionic
Reading

Bayer Leverkusen je neporažen nakon 49 utakmica u svim natjecanjima ove sezone

Bayer Leverkusen se upisao zlatnim slovima u povijest europskog pa tako i svjetskog nogometa. Naime, jučerašnjom pobjedom u polufinalu Europa lige protiv Rome, srušili su nevjerojatan rekord star gotovo 60 godina. Službeno su neporaženi 49 utakmica u svim natjecanjima i time su postavili novi rekord koji je prijašnje držala Benfica od davne 1963-1965. predvođena legendarnim Eusebijom.

Roma je do 66. minute imala dva gola prednosti, Leonardo Paredes je dva puta bio siguran s bijele točke te se činilo kao da bi Apotekari napokon mogli izgubiti. No, autogolom Mancinija u 82. minuti, Leverkusen je dobio krila te krasnim potezom Josipa Stanišića izjednačio u 97. minuti i tako osigurao još jedan finale ove sezone.

Bayer Leverkusen - Roma 2:2; Europska liga, polufinale, 9.5.2024. Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Arenasport/Youtube

Stanišiću je ovo bio tek treći gol sezone u svim natjecanjima, uz pet asistencija. Ovo je tek drugi put u povijesti da je Leverkusen u finalu Europske lige, te ju je osvojio 1988. godine, tadašnji Kup Uefe pobjedivši španjolski Espanyol.

  • +15
Bayer Leverkusen - Roma; Europska liga, polufinale, 9.5.2024. Izvor: EPA / Autor: RONALD WITTEK

Bayer Leverkusen je u svojoj povijesti jednom igrao i finale Lige prvaka i to 2002. godine kada je poražen od madridskog Reala, a tu utakmicu najviše pamtimo po ikoničnom golu iz voleja Zinedinea Zidanea.

Lista rekorda s najviše utakmica bez poraza sadrži čak dva hrvatska kluba u TOP 5, a to su Dinamo i Rijeka s po 45 utakmica svaki.