tko je kriv?

Dio engleskih navijača oglušio se na upozorenje, pa im je zbog uvredljive odjeće zabranjen ulazak na stadion

  • S.Š.
  • Zadnja izmjena 25.11.2022 20:35
  • Objavljeno 25.11.2022 u 20:34
Bionic
Reading

Iako je Fifa još uoči utakmice između Engleske i SAD-a zabranila navijačima da nose vitešku odjeću križara za koju smatra da bi mogla biti uvreda za arapske nogometne navijače i muslimane, neki su engleski navijači tako odjeveni pokušali ući na stadion

Navijačka skupina Kick It Out, koja se bori protiv diskriminacije, također je savjetovala navijače da ne nose ovu vrstu odjeće. Križarski ratovi podsjećaju na vjerske ratove iz srednjeg vijeka koje je kršćanski svijet vodio protiv muslimana u Svetoj zemlji.

Navijačima odjevenim u verižne košulje od žice s plastičnim mačevima i štitovima s križem Svetog Jurja rečeno je da neće biti dopušten ulazak na stadion Al Bayt u Al Khoru, sjeverno od Dohe.

U Kick It Outu procjenjuju da takva vrsta navijačke opreme nije dobrodošla u Katru i drugim muslimanskim zemljama. Također su podsjetili i na upozorenja britanskog ministarstva vanjskih poslova upućeno navijačima da se prilikom gostovanja u Katru trebaju upoznati s lokalnim običajima te da ovakvo navijanje ni na koji način ne znači poštivanje lokalnih običaja.

Naravno, ta je odluka tijekom večeri i zaživjela, pa se dio engelskih navijača našao u problemu jer ih je službeno osoblje zaustavilo na putu prema njihovim mjestima na tribini.

Sažeci Hrvatske nogometne lige

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal