UPORNI AMERIKANCI

'Fantje' ispustili 2:0 i osminu finala

18.06.2010 u 17:47

Bionic
Reading

U prvoj utakmici drugog kola skupine C Slovenija i SAD su odigrali 2:2, a naši susjedi su ispustili vodstvo od dva gola koje su imali nakon prvog dijela

Američki mediji su uoči utakmice derali po Slovencima. Omalovažavali su njihovu igru i kvalitetu. Očigledno je slovenski izbornik Matjaž Kek te napise pokazao svojim izabranicima, koji su u prvom dijelu bili agresivniji od američkih nogometaša.

Slovenci su kontrolirali igru, a prva prava prilika bila je za Novakoviča koji je promašio loptu nekoliko metara od gola. No u 13. minuti 'fantje' su poveli. Birsa je golčinom s oko 23 metra svladao nemoćnog Howarda. Iako su mnogi očekivali da će se tada Slovenci povući, oni su nastavili prijetiti američkim vratima, a posebno su bili opasni njihovi ubačaji koji su radili pomutnju u nesigurnoj zadnjoj liniji SAD-a. Tako je u 22. minuti Novakovič zamalo zakasnio na loptu koja se našla u petercu Amerikanaca. Od 37. do 42. minute zube su pokazali i reprezentativci SAD-a, ali Torres, Cherundolo i Donovan nisu uspjeli nadmudriti požrtvovnu obranu i odličnog Handanoviča. Kazna za te promašaje stigla je u 42. minuti kada je Novakovič gurnuo loptu Ljubijankiču koji je izbjegao zaleđe i rutinski gurnuo loptu pored Howarda.

U nastavku je izašla neka druga reprezentacija SAD-a. Na žalost Slovenaca, puno bolja. Donovan je u 48. minuti pobjegao po desnoj strani, ušao u kazneni prostor i kada su svi očekivali njegovu povratnu loptu, on je gotovo iz mrtvog kuta snažno opalio i probio Handanoviča. Nakon toga se igra malo smirila, što je odgovaralo Slovencima. U 70. minuti Donovan je loše izveo slobodnjak, ali lopta se odbila do Altidorea koji je s 14 metara pucao ravno u Handanoviča. SAD se opet probudio i pritisnuo, a najopasniji u bili Altidore i Donovan. Slovenci su sve rjeđe gledali prema suparničkoj mreži i u potpunosti su se orijentirali na obranu.

Takva taktika im se nije isplatila. Dugu loptu je glavom prebacio Altidore za natrčalog Bradleyja koji je samo prebacio Handanoviča za izjednačenje. Bilo je to u 82. minuti, a samo tri minute kasnije Edu je zabio još jedan gol za Amerikance koji je poništio malijski sudac zbog prekršaja. Sumnjiva situacija koja je zaustavila potpuni preokret SAD-a.

Sada Slovenci imaju četiri boda, a Amerikanci dva.

SLOVENIJA - SAD 2:2

Stadion Ellis Park. Gledatelja: 45.000. Sudac: Coulibaly (Mali)

Strijelci: 1:0 - Birsa (13), 2:0 - Ljubijankič (42), 2:1 - Donovan (48), 2:2 - Bradley (82).

SLOVENIJA: S. Handanovič - Brečko, Šuler, Cesar, Jokič - Birsa (Dedič, 87), Koren, Radosavljevič, Kirm - Ljubijankič (Pečnik, 74, Komac, 90+4), Novakovič

SAD: Howard - Cherundolo, DeMerit, Onyewu (Gomez, 80), Bocanegra - Donovan, Torres (Edu, 46), Bradley, Dempsey - Altidore, Findley (Feilhaber, 46)

Slovenski golovi