širi izbor

UEFA je uoči Eura napokon donijela toliko očekivanu odluku; izbornici su odahnuli

03.05.2024 u 17:08

Bionic
Reading

Izvršni odbor Uefe prihvatio je odluku kojom će na predstojećem EURU u Njemačkoj svaka od reprezentacija moći računati na 26 nogometaša, tvrdi AFP, pozivajući se na neimenovane izvore

Svi igrači moći će se upisati u lzapisnik utakmice, za razliku od EURA 2021., prvog međunarodnog natjecanja s proširenim popisima zbog pandemije Covid-19, tijekom kojeg su tri od 26 pozvanih igrača morala ostati na tribinama, piše AFP.

Ova odluka slijedi preporuku Uefinog odbora za natjecanja, kojim predsjeda čelnik Francuskog nogometnog saveza Philippe Diallo.

Na pitanje AFP-a uoči odluke Uefe, izbornik francuske momčadi Didier Deschamps odvagnuo je prednosti i nedostatke takve mjere, naznačivši da će joj se prilagoditi.

"Ako uzmem 26 igrača, to je zato što ću smatrati da je to korisno za francusku momčad. Prilagodba je moja ključna riječ. Stoga ću se prilagoditi donesenim odlukama i drugim parametrima. Nisam protiv 24, 25 ili 26 igrača”, objasnio je Dechamps te pojasnio:

"Statistika pokazuje da u prosjeku na velikom natjecanju četiri igrača uopće ne igraju, a dva ili tri igraju najviše deset minuta. To je prosjek za sve reprezentacije, ne samo za Francusku. Skočite na 26 samo da popunite polja me ne zanima, a neću se praviti pametan i uzeti samo 23 igrača, a onda se naći u problemu jer neću uzeti dovoljno."

Napokmenimo kako ova odluka još nije službeno donesena jer Izvršni odbor Uefe mora odobriti promjenu pravila, ali očekuje se da će to biti formalnost.