LOV NA LIGU PRVAKA

Znate li kada je Dinamov protivnik Žalgiris već pokorio Maksimir?

15.07.2014 u 10:42

Bionic
Reading

Zagrebački Dinamo u 2. pretkolu Lige prvaka igra protiv litavskog Žalgirisa iz Vilniusa (utorak, 20.45 sati), momčadi koja je za većinu ljubitelja nogometa iz Hrvatske potpuna nepoznanica

Nakon poraza od Rijeke u Superkupu nogometaši Dinama okrenuli su se nastavku priprema za prvi europski ogled u sezoni 2014/15. jer ipak je u igri desetak milijuna eura koliko minimalno donosi plasman u Ligu prvaka. Žalgiris je tek prva od tri moguće stanice do elitnog nogometnog razreda.

Da je stadion u Maksimiru Žalgirisu sretno mjesto, pa stoga momčad Zorana Mamića mora biti na dodatnom oprezu, govori i podatak iz 1987. kada su nogometaši te momčadi napravili povijesni podvig osvojivši zlatnu medalju. Naime, iako nikad nije igrao protiv Dinama, Žalgiris je nastupio u Maksimiru. Upravo je Žalgiris predstavljao reprezentaciju bivšeg SSSR-a na Univerzijadi u Zagrebu. Sovjeti na studentske igre u Zagreb nisu poslali vlastitu reprezentaciju nego su odlučili poslati klub iz Vilniusa. Uigrana i posložena momčad tako je u Zagrebu osvojila zlato, a zanimljivo je spomenuti kako su nastupali u svojim prepoznatljivim zeleno-bijelim prugastim dresovima (nisu nosili crvene dresove s natpisom SSSR). U finalu su nadigrali Južnu Koreju, a zanimljivo je spomenuti kako je brončana bila Sjeverna Koreja.

KAKO JE DINAMO POSTAO ŽALGIRIS

Žalgiris je osnovan 1947. pod imenom – Dinamo. Identitet je promijenio nakon samo godinu dana primijenivši ime u Spartakas, a od 1961. nosi naziv Žalgirs.


Inače treba reći kako Žalgiris do 2013. nikada u povijesti nije preskočio više od jednoga europskog suparnika u sezoni. Lani je redom izbacio irski St. Patrick's, armenski Pjunik te poljski Lech da bi potom pokleknuo protiv austrijskog Salzburga.

Zbog duhova prošlosti i očito solidno posložene momčadi, trener Dinama Zoran Mamić sigurno je vrlo oprezan.

'Čeka nas teška utakmica, ali svjesni smo važnosti i naše odnosno njihove kvalitete, tako da ćemo već u prvoj utakmici tražiti rezultat koji će nam osigurati daljnje natjecanje', rekao je uoči utakmice Zoran Mamić.