50 MILIJUNA FOTOGRAFIJA

Američki špijuni izradili nevjerojatan sustav za prepoznavanje lica

20.04.2014 u 07:51

Bionic
Reading

Electronic Frontier Foundation izvještava da je nova baza podataka koju gradi FBI spremna za pokretanje na ljeto. U njoj stoje podaci trećine stanovništva SAD-a, a do 2015. FBI želi ubaciti čak 52 milijuna fotografija

Sustav u suštini kombinira postojeću bazu podataka od 100 milijuna otisaka prstiju, dlanova, skeniranih očiju te uobičajenih fotografija. Prema podacima kojima raspolaže EFF, FBI će moći dodavati kakvih 55.000 slika dnevno.


Next Generation Identification (NGI) sustav je odmah po objavi postojanja izazvao veliko zanimanje medija, ali i uobičajene kontroverze vezane uz privatnost - jer će uz standardne fotografije kriminalaca tu biti i milijuni 'nevinih'. EFF navodi kako FBI nikad u prošlosti nije kombinirao baze podataka na ovaj način.

FBI navodi kako sustav neće služiti za 'potvrđivanje' osobe, već samo za 'dobivanje podataka za dalju istragu'. Dodatni problem leži u činjenici da je u sustav stiglo milijun slika iz Special Population Cognizant kategorije, za koju FBI ne navodi izvor ili svrhu. Više informacija o svemu je moguće pronaći na stranicama EFF-a.