ZBOGOM OTISKU PRSTA

Appleov budući iPhone će vas prepoznavati skeniranjem lica, ali to nije sve

05.07.2017 u 09:51

Bionic
Reading

Nedugo nakon što je analitičar Ming-Chi Kuo otkrio da bi iPhone 8 mogao potpuno ostati bez klasičnog Touch ID čitača otiska prstiju, glasinama se sada pridružio i Bloomberg, dodatno ih osnaživši. Što to onda sprema Apple? Prepoznavanje lica!

Za razliku od dosadašnjih rješenja na nekim mobilnim telefonima (Samsung), Appleovo bi trebalo biti značajno naprednije te će se 3D prepoznavanjem lica moći i kupovati stvari. U Cupertinu rade na tehnologiji kako bi zamijenili Touch ID čitač otiska prstiju, govore najsvježije informacije. 

Manje od sekunde

Sami senzor bi, baš kako se to i očekuje, mogao biti integriran u prednji dio uređaja pored (ili u) kamerice, a pored prepoznavanja crta lica, sustav bi kombinirao i prepoznavanje očiju, jedinstvenih za svaku osobu. Cjelokupno skeniranje traje nekoliko stotina milisekundi (manje od sekunde, svakako), a funkcionalno je i kada je uređaj položen na stol, prenosi Mac Rumors. 

NOVO DOBA, NOVE TEHNOLOGIJE

Brzina i preciznost senzora ključne su značajke stvari. Izvor poznat Bloombergu navodi kako korisnici neće morati ni prinositi iPhone k licu da bi ih uređaj prepoznao. Novi 3D senzor još je u razvoju i nije potpuno jasno hoće li svjetlo dana ugledati već na iPhoneu 8

Čitanje otiska prstiju bi uskoro moglo postati stvar prošlosti

Prilikom testiranja, govori se kako prepoznavanje lica uzima mnogo više podatkovnih točki od uobičajenog skeniranja prsta, čime bi sustav mogao biti sigurniji od postojeće Touch ID tehnologije. Apple je Touch ID uveo na svoje uređaje s modelom iPhone 5s, 2013. godine. Naknadno je stigla i podrška za autorizaciju plaćanja i online kupovinu kroz aplikacije. 

Korak dalje

Bilo kako bilo, ako je već riječ o plaćanju, Appleova tehnologija morala bi biti točnija i preciznija od Samsungove koju koriste u modelima Galaxy. Njihovo skeniranje lica ljudi su uspješno prevarili i fotografijama, prenosi Bloomberg

Glasine sugeriraju kako će Apple nadmašiti sve dostupno na tržištu, a u igri nije ni samo prepoznavanje lica.

Za skeniranje i obradu svih podataka brinut će se zaseban čip, koji će omogućiti veliku brzinu, ali i podršku za umjetnu inteligenciju. Interno se čip zove Apple Neural Engine, a služio bi za prepoznavanje stvarnih objekata, pomoć pri pisanju i sl.