MLADI INOVATORI

AuThink pobjednik Imagine Cupa

13.03.2013 u 17:37

Bionic
Reading

Tim studenata FESB-a i FER-a predstavljat će Hrvatsku na međunarodnom finalu u St. Peterburgu s rješenjem za pametne telefone i tablete koje pomaže u terapiji djece s autizmom

Pobjednički je tim studenata sa splitskog Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje i zagrebačkog Fakulteta elektrotehnike i računalstva - koji čine Ivan Pavičić, Marko Marinović, Luka Vidačak i Ivan Božić - izradio sustav AuThink, namijenjen rehabilitaciji djece s autizmom, koji pomaže i terapeutima i roditeljima.

Korištenjem aplikacija za tablete i računala, on omogućava provođenje svakodnevnih vježbi u skladu s preporukama stručnjaka, na zabavan i intuitivan način.

'Vjerujemo kako će, neovisno o krajnjem ishodu natjecanja, sustav AuThink uvelike pomoći u rehabilitaciji kroz prednosti koje tehnologija pruža, ali i pomoći učiteljima i terapeutima u centrima za autizam da djecu motiviraju da svakodnevno vježbaju na njima zabavan način', rekao je Marko Matijević, mentor pobjedničkog tima.

Četvero studenata s varaždinskog Fakulteta organizacije i informatike osmislilo je projekt cQuest, društvenu i geolokacijsku aplikaciju čiji je cilj promicanje kulture uz druženje i obrazovanje kroz igru.

Tim je ujedno pobijedio u kategoriji softverskih inovacija i plasirao se na idući krug regionalnih natjecanja, koje će se održati tijekom sljedećih mjeseci.

Rješenje Helping Hand razvili su studenti Fakulteta prometnih znanosti u Zagrebu, a s ciljem osvještavanja korisnika o potrebama osoba s invaliditetom. Aplikacija povezuje osobe s invaliditetom i one kojima je potrebna pomoć, s volonterima i skrbnicima te tako potiče humanost i uzajamno pomaganje.

Smart Plant naziv je rješenja studenata primijenjene agronomije Sveučilišta u Zadru, osmišljenog kako bi odgovorilo na problem klimatskih ekstrema. Zahvaljujući opsežnoj bazi znanja s prikazima biljaka, bolesti i štetnika, uz detaljne opise, omogućava definiranje nasada s popisom biljaka koje su zasađene.

Zahvaljujući detaljnoj vremenskoj prognozi, ova aplikacija omogućava predviđanje sušnih razdoblja i tako povećava prirod i proizvodnju hrane.

Drive Guard je rješenje čiji su autori također studenti s Fakulteta organizacije i informatike. Riječ je o aplikaciji za Windows Phone koja za cilj ima smanjiti broj prometnih nezgoda tako što upozorava vozače o potencijalnim opasnostima, usmjeravajući ih najsigurnijim putem.

Sustav InMinute, čiji su autori studenti Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje te Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Splitu, koristi platformu Windows Phone kako bi korisniku ubrzao i olakšao postupak naručivanja hrane ili pića u ugostiteljskim objektima, bilo da je riječ o restoranima, hotelima ili apartmanima.

Potencijalnim korisnicima omogućen je najam opreme, kao i besplatna mobilna aplikacija, a središnje korištenje sustava pokriveno je mjesečnom licencom.

Najmlađi natjecatelji na ovogodišnjem finalu Imagine Cupa su učenici drugih razreda zagrebačke III. gimnazije, s rješenjem Pozor.

Korištenjem pametnog telefona upravljanog dodirom ili glasovnim naredbama te infracrvenog primopredajnika povezanog sa središnjim računalom, sustav omogućava daljinsko upravljanje uređajima u kućanstvu, kao što su TV i radio prijamnici, uređaji za reprodukciju DVD medija i slično.

'Vjerujem da će pobjednici i ostali finalisti nastaviti s razvojem svojih inovativnih i naprednih rješenja te stvoriti startup tvrtke koje će u budućnosti komercijalizirati svoje ideje i ojačati poduzetnički duh.

Pobjednici će zasigurno biti vrijedni protivnici na globalnom finalu, gdje naši timovi već godinama ostvaruju izuzetne rezultate', rekao je Marko Sever, voditelj akademskih programa u Microsoftu Hrvatska.

Microsoftovo natjecanje Imagine Cup okuplja studente iz svih krajeva svijeta s ciljem ostvarenja milenijskih ciljeva Ujedinjenih naroda, kao što su sprječavanje gladi, edukacija, jednakost spolova, smanjivanje smrtnosti djece, borba protiv bolesti kao što su HIV i malarija te očuvanje okoliša.

U Hrvatskoj se odvija pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Ive Josipovića, a glavni sponzor je Hrvatski Telekom.