CHIEF TWIT UZVRAĆA UDARAC

Elon Musk užurbano reformira Twitter, a otkazi šefovima tek su početak...

31.10.2022 u 14:14

Bionic
Reading

Twitterov nov vlasnik prvi je dan na čelu kompanije iskoristio kako bi svima poslao poruku - dolaze promjene

U jeku najava masivnih otkaza i dijeljenja otkaza direktorima kompanije, najsvježiji šef Twittera i najbogatiji čovjek na svijetu odlučio je promijeniti nači na koji utjecajna stranica funkcionira.

Demonstracija dominacije

Ni tri dana nakon preuzimanja kompanije, Elon Musk je promijenio prikaz prve stranice Twittera koja, umjesto opcija za prijavu, od sad nudi najpopularnije objave. Riječ je, podsjetimo, o nečemu što bi u dosadašnjem Twitteru trajalo tjednima zbog hrpe administracije i protokola.

Dok izmjena glavne stranice ne znači bog zna što prosječnom korisniku, one šalju jasnu poruku svima upoznatima sa Twitterovom upravnom strukturom. Musk želi poslati poruku o dolasku promjena na najizravniji mogući način.

Promjene na Twitteru dolaze jako brzo, a jedna među prvima je promjena pretplatničke značajke 'Super Follows' (super praćenje) dobije ime 'Subscriptions' (pretplate). Vlasnik Stalinka također je započeo raspravu o korištenju Starlinka za dovođenje društvene mreže u područja gdje je ona teško dostupna.

Što se zaposlenika Twittera tiče, Verge piše da su vikende proveli radeći do kasnih sati, dok su njihovi menadžeri morali raditi listu članova timova kojima će podijeliti otkaze. Kad je Musk dao otkaz bivšem izvršnom direktoru Paragu Agrawalu i ostalim vodećim ljudima firme, to je napravio kako im ne bi morao plaćati milijunske iznose u dionicama koje su inače trebali dobiti, kažu insajderi.

Otkazi za uštedu i još nekoliko manevara

Potez je zaposlenike dodatno zaplašio zato jer to znači da će Musk možda započeti s otkazima prije 1. studenog - datuma kad većina zaposlenika treba dobiti dodjelu dionica isplaćenih gotovinom po cijeni od 54.2 dolara po dionici. Ubrzo nakon objave priče, Musk je tvitao 'Ovo nije istina' nakon što je još jedna objava najavila otkaze prije početka mjeseca.

Musk se u međuvremenu oslanja na supinu povjerenika kako bi razumio što je uopće kupio. Uglavnom sastanči u odvojenom dijelu Twitterove zgrade u San Franciscu ispred koje je parkirano nekoliko Tesli i ispred čijih vrata stoje zaštitari. Lista zaposlenika Twittera dobila je nove unose koji uključuju osoblje iz Muskovih drugih kompanija, objašnjava Verge.

Nov kadar uključuje Alexa Spiroa, Muskovog osobnog odvjetnika koji je dobio ulogu glavnom savjetnika za Twitter, Andrewa Muska, Elonovog rođaka koji radi za Neuralink, Jehn Balajadiu, operativnu direktoricu Boring Companyja, Davida Sachsa, utjecajnog političkog donatora i člana 'PayPal mafije' i Srirama Krishnana, bivšeg voditelja za proizvode na Twitteru i trenutnog investitora u Andeessen Horowitzu koji je, naravno, Muskov prijatelj.

Kayvon Beykpour, Twitterov bivši voditelj odjela za proizvode kojem je Agrawal dao otkaz u svibnju navodno je došao u Muskov ured, što znači da postoji šansa da će opet raditi za firmu. Problem u ovoj kombinaciji je što trenutni šef proizvoda u Twitteru, Jay Sullivan, i dalje tamo radi.

  • +4
Elon Musk Izvor: Profimedia / Autor: PA Images / Alamy / Alamy / Profimedia

Prvi veliki potez je i dalje - čistka

Muskov prvi potez otkriti je koga želi zadžati u firmi. Inženjeri su u petak trebali donijeti sav kod koji su napisali u zadnjih dva mjeseca, no kad su vidjeli koliko su papira dobili, Muskovi su pobočnici odlučili da bi ipak bilo bolje da zaposlenici donesu svoja računala, piše Platformer.

Menadžerima je rečeno da Musk ovo sve radi kako bi otkrio mogu li zaposlenici raditi tempom koji on diktira te da nastoji otkriti one koji nisu dobri u kodiranju. 'Softvetrski menadžeri moraju znati pisati izvrstan softver ili imamo situaciju gdje kapetan konjice ne može jahati konja' objavio je Musk u svibnju.