akt o digitalnim uslugama

Europska komisija želi ubrzati borbu protiv nezakonitog internetskog sadržaja

19.10.2023 u 09:11

Bionic
Reading

Europska je komisija preporučila bržu provedbu Akta o digitalnim uslugama kod nezakonitog internetskog sadržaja

Komisija je objavila niz preporuka državama članicama da koordiniraju svoj odgovor na širenje i umnožavanje nezakonitog sadržaja kao što su teroristički sadržaj ili nezakoniti govor mržnje kako ovo ne bi doveo do ozbiljne prijetnje javnoj sigurnosti.

Cilj je da države članice podrže Komisiju u osiguravanju potpune usklađenosti vrlo velikih internetskih platformi i tražilica s novim obvezama na temelju Akta o digitalnim uslugama prije isteka roka u kojem države članice moraju ispuniti svoju ulogu u njegovoj provedbi.

U vremenu sukoba i nestabilnosti koje pogađaju Europsku uniju – najprije kroz rusku agresiju na Ukrajinu, a sad terorističke napadie Hamasa na Izrael, Komisija računa na države članice da udruže snage kako bi se omogućila brza provedba Akta o digitalnim uslugama. Aktom o digitalnim uslugama uspostavlja se skup pravila za sigurno, predvidljivo i pouzdano internetsko okruženje u EU-u, uz poštovanje temeljnih prava, posebno slobode izražavanja i informiranja. Od kolovoza 2023.

Aktom o digitalnim uslugama zahtijeva se da vrlo velike internetske platforme i vrlo velike internetske tražilice smanje sustavne rizike, uključujući one od širenja nezakonitog sadržaja.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen izjavila je: 'Teroristički napad Hamasa rezultirao je i nezakonitim sadržajem kojim se promiču mržnja i strah. Kroz Akt o digitalnim uslugama Europa sada ima čvrsta pravila za zaštitu korisnika od zastrašivanja, uključujući ranjive skupine, i za osiguravanje temeljnih sloboda na internetu. Velike platforme podliježu novim obvezama ublažavanja takvih rizika povezanih sa svojim uslugama. Današnja preporuka pomoći će nam da koordiniramo naš odgovor s onim država članica i zaštitimo naše društvo.'

Koordiniranje mjera za suzbijanje nezakonitog sadržaja

Komisija Preporukom potiče države članice da do zakonskog roka 17. veljače 2024. već imenuju neovisno tijelo koje će biti dio mreže budućih koordinatora za digitalne usluge. Ako izvanredne okolnosti, kao što su međunarodni oružani sukob ili teroristički napadi, to opravdavaju, Komisija potiče vrlo velike internetske platforme i vrlo velike internetske tražilice da izrade protokole za incidente.

U Preporuci se podsjeća i na ovlasti dodijeljene državama članicama kroz različite instrumente u okviru prava EU-a za suzbijanje nezakonitog sadržaja, kao što je Uredba o borbi protiv širenja terorističkih sadržaja na internetu, na snazi od lipnja 2022. Komisija će se i dalje oslanjati na postojeće strukture, posebno za borbu protiv terorizma, kao što je krizni protokol EU-a kojim se koordiniraju odgovori na aktivnosti na internetu koje proizlaze iz terorističkih ili nasilnih ekstremističkih činova; i, na međunarodnoj razini, Poziv iz Christchurcha i Globalni internetski forum za borbu protiv terorizma kojega vodi sama tehnološka industrija, a sve kako bi se osiguralo ujedinjeno djelovanje.

Sljedeći koraci

Ova će se Preporuka primjenjivati do 17. veljače 2024. Nakon tog datuma u potpunosti će se primjenjivati provedbeni okvir uspostavljen Aktom o digitalnim uslugama, uključujući Odbor za digitalne usluge, koji će se sastojati od neovisnih koordinatora za digitalne usluge država članica.

Osnovne informacije

Krajem kolovoza 2023. Akt o digitalnim uslugama postao je pravno provediv za vrlo velike internetske platforme i vrlo velike internetske tražilice. Aktom o digitalnim uslugama nastoji se osnažiti i zaštititi korisnike na internetu tako što se od platformi traži da procijene i ublaže svoje sistemske rizike i osiguraju pouzdane alate za moderiranje sadržaja.

Velike online platforme dovršile su prvu godišnju procjenu rizika kako bi ispitale rizike kao što je širenje nezakonitog sadržaja putem njihovih usluga. Aktom o digitalnim uslugama zahtijeva se da vrlo velike internetske platforme i vrlo veliki internetski pretraživači donesu mjere za smanjenje rizika prilagođene sistemskim rizicima.

U skladu s Aktom o digitalnim uslugama države članice moraju do 17. veljače 2024. imenovati koordinatora za digitalne usluge, neovisno tijelo za nadzor usklađenosti internetskih usluga s poslovnim nastanom na njihovu državnom području. Neovisno tijelo koje su države članice imenovale na temelju ove Preporuke može pravodobno preuzeti ulogu koordinatora za digitalne usluge, u skladu s Aktom o digitalnim uslugama.