FRIŠKI I ZANIMLJIVI

Evo još nekoliko odličnih projekata s Kickstartera

15.08.2017 u 14:22

Bionic
Reading

Treba vam nadahnuće za dobar projekt na platformi za zajedničko financiranje? Pogledajte nekoliko koje smo izdvojili

Serpent C je minijaturni električni skejtbord

Tijekom proteklih nekoliko godina električni motori značajno su smanjeni i pojačani, što je dovelo do renesanse uređaja za osobni prijevoz.  Poput, recimo, električnog  skejtborda nazvanog Serpent C dovoljno malog kako bi vam stao u ranac.

Ne nudi punu dasku, a nije ni podjednako brz i okretan kao drugi modeli, ali je zato praktičan. Na Kickstarteru traže 30 tisuća američkih dolara, dosad su skupili više od 50 tisuća.

Million Mile Light - jakna koja svijetli u mraku zahvaljujući vama

Noćno ili ranojutarnje trčanje nije bez rizika, naročito ako džogirate uz ili po prometnicama. Million Mile Light, projekt povratnik na Kickstarter, nudi komad odjeće koji će vas osvijetliti dok grabite svoju dnevnu dozu pretrčane udaljenosti kako vas manje oprezni i budni vozači ipak primijetili na vrijeme.

U njihovu su jaknu ugrađene četiri vrlo svijetle LED lampe koje trepću dok se krećete, a koje napaja sićušni tihi kinetički motor. Koji, pak, energiju crpi iz kretanja vašeg tijela tijekom trčanja.

U ovom trenutku imaju još 38 dana do kraja kampanje na Kickstarteru s kojom idu na sve ili ništa. Skupili si nešto više od 13 tisuća britanskih funti, traže 40 tisuća. 

SparkMaker je jeftin stereolitografski 3D pisač

Većina 3D printera koje poznajemo koristi više ili manje istu tehnologiju: pisač istiskuje slojeve plastike (ili drugog materijala) kroz vruću brizgalicu i tako stvara dijelove koje poslije spajamo ili dovršene trodimenzionalne objekte. 

No, pojavila se nova tehnologija, stereolitografija (stereolitography, SLA), koja objekte stvara tako što usmjerava lasersku zraku na fotoreaktivnu smolu koja se stvrdne kad ju se osvijetli ultraljubičastim svjetlom. 

Takvi su pisači precizniji od klasičnih 3D printeri, ali i puno skuplji. Ekipa koja je napravila SparkMakera to namjerava promijeniti. U kampanji na Kickstarteru nude takav uređaj za 145 do 160 američkih dolara.  Dosad su skupili više od 360 tisuća dolara, a tražili su 20 tisuća. 

Glow prati potrošnju energije u domu ili uredu

Glow je sustav koji pomoću bežičnih senzora prati potrošnju energije. Sastoji se od dva uređaja: bežičnog senzora kojeg prikačite na brojilo i središnje jedinice koju uštekate u utičnicu u zidu. 

Senzor pomoću magneta prati tijek eletrične struje, dok središnja jedinica podatke o tome šalje u prateću aplikaciju na vašem pametnom telefonu. Trošite li više energije no inače, aplikacija će vas na to upozoriti crvenom bojom. Ako je potrošnja ispod uobičajene - zelenom.

I oni su na Kickstateru, gdje su dosad prikupili gotovo 16 tisuća od traženih 75 tisuća američkih dolara. Kampanja ide na sve ili ništa 

Waylens Sense360 je kamera za auta koja snima sve oko vas

Ovo je kamera koju postavite u vozilo i koja potom snima video HD razlučivosti obuhvaćajući 360 stupnjeva. Oslanja se na set senzora koji troše malo energije kako bi pratila neuobičajena kretanja oko vašeg vozila.

Opazi li nešto sumnjivo, automatski se uključuje i snima sve što se događa, a snimku u stvarnom vremenu šalje u servis u računalnom oblaku Waylens Cloud, dok vama šalje obavijest na smartfon.

Višestruko su nadmašili početnih 60 tisuća američkih dolara - sad su na nešto više od 246 tisuća, s time da do kraja kampanje na Kickstarteru imaju još 25 dana, piše Digital Trends.