škole se udružile

Facebook, TikTok, Snapchat i ostali se ograđuju, no slaba im vajda - slijedi tužba za štetu mentalnom zdravlju mladih

10.01.2023 u 10:50

Bionic
Reading

Javne škole u Seattleu podnijele su tužbu protiv više velikih tvrtki koje stoje iza društvenih medija, optužujući ih da štete mentalnom zdravlju mladih ljudi

Tužba, koja je podnesena u petak na američkom okružnom sudu, raspisana je na 91 stranici, a optužuje tvrtke koje stoje iza TikToka, Facebooka, Instagrama, Snapchata i YouTubea za stvaranje ‘krize mentalnog zdravlja među američkom omladinom’.

‘Rast popularnosti tuženika proizvod je izbora koje su napravili da dizajniraju i upravljaju svojim platformama na načine koji iskorištavaju psihologiju svojih korisnika kako bi provodili sve više vremena na njihovim platformama. Ove tehnike su posebno učinkovite i štetne za mlade’, stoji između ostalog u tužbi.

‘Optuženici su uspješno iskoristili ranjive mozgove mladih za prekomjernu upotrebu i zlouporabu platformi društvenih medija’, dodaje se, navodeći da štetan sadržaj uključuje ekstremne planove prehrane i poticanje na samoozljeđivanje.

Prema tužbi, od 2009. do 2019. u prosjeku je došlo do povećanja od 30 posto broja učenika u državnim školama u Seattleu koji su izjavili da se osjećaju ‘toliko tužno ili beznadno skoro svaki dan dva ili više tjedana zaredom da su prestali raditi neke uobičajene aktivnosti’.

Kako učenici doživljavaju razne probleme s mentalnim zdravljem, uključujući anksioznost i depresiju, njihov uspjeh u školama opada, kaže se u tužbi, zbog čega je manja vjerojatnost da će pohađati školu i veća je vjerojatnost da će se odlučiti na korištenje supstanci i ‘pretvarati se na mrežama’ da je sve dobro.

Prema članku 230. američkog zakona o pristojnosti u komunikaciji, on osigurava imunitet za internetske platforme u odnosu na korisnike trećih strana i ono što odluče objaviti kao sadržaj.

Međutim u tužbi se tvrdi da taj članak ne štiti tvrtke koje stoje iza društvenih medija i kaže da su one odgovorne za preporučivanje, distribuciju i promicanje sadržaja te marketing svojih platformi društvenih medija ‘na način koji uzrokuje štetu’.

Dionici koji stoje iza tužbe traže nenavedenu financijsku odštetu, a koja će kasnije biti iskorištena za plaćanje preventivne edukacije te liječenja pretjeranog i problematičnog korištenja društvenih medija među mladima.

Detalje tužbe možete pročitati na ovom linku.