NOVE TEHNOLOGIJE

Google nastavlja eksperimentirati s AI-jem, uvest će ga i u YouTube

02.08.2023 u 11:15

Bionic
Reading

Popularna video stranica uskoro bi mogla uvesti kratke sadržaje videa pogonjene umjetnom inteligencijom

Automatizacija potaknuta umjetnom inteligencijom stiže i na YouTube. Google testira sažetke videa generirane umjetnom inteligencijom koji se pojavljuju na stranicama za pretraživanje i pregled. Tekst je namijenjen pružanju 'brzog pregleda' videa koji će korisnicima pomoći pri teškoj odluci vrijedi li ga pogledati. Ovi opisi videa neće zamijeniti one koje su upisali sami autori.

Ovaj test će biti vidljiv samo na 'ograničenom broju' videozapisa na engleskom jeziku, a sažetke će moći vidjeti samo dio korisnika YouTubea. U izjavi Engadgetu, glasnogovornik YouTubea kaže da će se sažeci pojaviti na mobilnim uređajima i to u videozapisima s uputama, videozapisima o kupnji i vlogovima.

YouTube je tijekom proteklih tjedana uveo nekolicinu novih značajki. Pretplatnici programa Premium dobili su mogućnost zaključavanja zaslona tijekom reprodukcije kako bi spriječili slučajne pritiske prstom, a tu je i opcija pretvaranja komentara Shortsa u nove video isječke.

Ovaj pokus dolazi gotovo tri godine nakon što je YouTube počeo isprobavati video poglavlja proizvedena umjetnom inteligencijom, a predstavlja dio sveobuhvatnog pothvata uvođenja generativnog AI-ja u postojeće usluge.