Centar hamina

Google ulaže milijardu eura u finski podatkovni centar

20.05.2024 u 14:27

Bionic
Reading

Google je u ponedjeljak priopćio da će uložiti dodatnih milijardu eura u proširenje podatkovnog centra u Finskoj

Zadnjih godina dosta je podatkovnih centara otvoreno u nordijskim zemlja zbog hladnije klime u regiji, poreznih olakšica i obilne dostupnosti obnovljivih izvora energije.

Finski nordijski susjedi Švedska i Norveška nedavno su postali sve kritičniji po pitanju njihovog ugošćivanja, budući da neki stručnjaci tvrde da bi nordijske zemlje trebale koristiti svoje obnovljive izvore energije za proizvode poput 'zelenog čelika'.

No, finski kapacitet vjetroelektrana samo se u 2022. godini povećao za 75 posto, na 5677 megavata, do te mjere da su za vjetrovitih dana cijene padale u negativnu vrijednost. Stoga još uvijek postoje raspoloživi obnovljivi kapaciteti za podatkovne centre kao što je Googleov, koji koristi energiju vjetra.

Analitičari vjeruju da će se potrošnja energije podatkovnih centara znatno povećati zbog brzog rasta upotrebe umjetne inteligencije, što je i Google naveo kao jedan od razloga iza svoje investicijske odluke, uz finski podatkovni centar Hamina koji već radi s 97 posto energije bez ugljika.