APP STORE POD POVEĆALOM

Je li Apple monopolist? O tome odlučuje američki Vrhovni sud

20.06.2018 u 11:44

Bionic
Reading

Presudi li Vrhovni sud kako je Apple distribucijski monopol, to bi se moglo nezgodno odraziti na tehnološke tvrtke sa sličnim poslovnim modelima, ali i poništiti obranu prema kojoj su takve tvrtke neutralni posrednici

Vrhovni sud Sjedinjenih Država pristao je razmotriti žalbu na odluku nižestupanjskog suda u parnici Apple protiv Peppera.

Tužitelji su u tužbi naveli kako je Apple tijekom godina uspostavio monopol nad aplikacijama za operativni sustav iOS (što je djelomično nesporno jer su jabučari koristili i tehnološka i zakonska sredstva kako bi spriječili otvaranje suparničkih trgovina aplikacijama). Uz to, tvrde kako vlasnici iPhonea i iPada imaju pravo od vlasti tražiti ukidanje monopola.

  • +3
Kako ćete znati je li Apple usporio vaš iPhone? Evo sedam znakova Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Apple i američko Ministarstvo pravosuđa smatraju kako zakoni koji brane monopol nisu primjenjivi u ovom slučaju jer je Apple tek monopolizirana tržnica koja posreduje u prodaji između tvoraca aplikacija i njihovih korisnika.

Pomalo je neobično što se ovaj slučaj našao pred Vrhovnim sudom. Nižestupanjski sudovi koji su se bavili sličnim slučajevima mahom su ih odbacivali pa nije bilo neslaganja među njima koje obično potakne Vrhovni sud na uplitanje.

Sadašnji zakoni protiv monopola u SAD-u uglavnom se oslanjaju na Čikašku školu iz sredine osamdesetih godina prošlog stoljeća i razdoblja administracije predsjednika Ronalda Reagana.

Ekonomisti te škole smatraju kako se vlast treba posegnuti za zabranom monopola samo kad se tvrtke urote kako bi podizale cijene. Sve drugo (uključujući damping, monopoliziranje lanaca opskrbe i druge monopolističke prakse) treba biti dozvoljeno. Tužitelji tvrde kako Apple s App Storeom nastoji umjetno držati cijene visokima.

Tužitelje čeka duga i teška bitka

Tehnološki sektor tek je jedan u nizu onih koji teže monopolu: tu su i automobilska industrija, farmaceutika, financije, starački domovi... Presudi li Vrhovni sud u korist tužitelja, to bi za sobom moglo povući niz novih tužbi protiv Applea i drugih tvrtki. Naravno, to ne znači kako će te tužbe biti automatski i uspješne, ali će svakako biti nezgodne.

Nije nemoguće da Vrhovni sud presudi kako je Apple, u stvari, distribucijski monopol. To bi se, pak, moglo nezgodno odraziti na druge tehnološke tvrtke sa sličnim poslovnim modelima (recimo, Amazon), ali i poništiti obranu prema kojoj su takve tvrtke tek obični neutralni posrednici.

Ali, čak i ako Apple izgubi na Vrhovnom sudu tužitelje čeka duga i teška bitka, tijekom koje će morati pažljivo posložiti dokaze kako bi argumentirali svoje optužbe. Što neće biti jednostavno jer kupci iPhonea uvijek mogu prijeći na Android i Googleov dućan Play te hrpu manjih dobavljača aplikacija.

S druge strane, neće biti neobično ako jabučari dugotrajnu i potencijalno neugodnu parnicu pokušaju izbjeći vansudskom nagodbom, piše Boing Boing.