ZA SVEGA PAR LIPA

Jednostavnim trikom udahnite život starim vinilima

17.05.2014 u 11:54

Bionic
Reading

Pucketavi šum kojeg stvaraju vinilne ploče za vrijeme reprodukcije glazbe je nešto posebno - no može ga biti previše, toliko da se audio ugođaj potpuno upropasti. Kako spasiti takve komade vinila? Vrlo jednostavno i jeftino - vodom

Budući je riječ o mehaničkoj reprodukciji u kojoj minijaturna igla putuje kroz različite utore u vinilnoj ploči, jasno je kako i najmanja zrnca prašine mogu predstavljati problem s vremenom. To posebno vrijedi ako ploče nisu adekvatno zaštićene od vanjskih utjecaja, a zvuk uistinu može postati loš.


Neki ljubitelji kupuju posebne strojeve za čišćenje od nekoliko stotina (ili čak tisuća) dolara, kako piše CNet, a sve da bi se isisale i najmanje čestice prašine iz tih utora. S druge strane - mala količina destilirane vode preko utora itekako može pomoći u reprodukciji.

Steve Guttenberg je za CNet otkrio svoju metodu čišćenja i održavanja ploča. Destilirana voda, polijevanje po ploči i nježno prelaženje čistim prstima preko površine je uspješno uklonilo barem dio prljavštine, a Guttenberg navodi kako će svakako isprobati i profesionalni stroj za čišćenje ploča kako bi vidio postoji li upečatljiva razlika.

Nakon čišćenja prstima i kratkog treskanja ploče da se veći dio tekućine skine s njih ostavio ih je na sušenju poput posuđa. Njegovim riječima, ploče su bile značajno manje izraženog šuma, iako napominje da sve valja raditi vrlo pažljivo kako ne bi došlo do oštećenja. Navodi i da se može dodati kap kakvog slabijeg deterdženta, a nešto više informacija je moguće pronaći ovdje