trogodišnji ciklus

Microsoft mijenja planove? 2024. bi nas mogli dočekati Windowsi 12

19.07.2022 u 08:15

Bionic
Reading

Najnovije informacije stižu u jeku promjena koje kompanija unosi u razvoj popularnog operativnog sustava

Microsoft (opet) mijenja planove za Windowse. Windows Central izvještava da kompanija opet planira uvesti trogodišnji ciklus izdavanja novih verzija Windowsa, što znači da bismo Windows 12 mogli vidjeti već 2024.

Podsjetimo, kompanija je prvotno napustila trogodišnji ciklus izdavanjem Windowsa 10 koji su izašli 2015., prihvativši koncept Windowsa kao usluge. Umjesto velikog izdanja u trogodišnjim intervalima koje sa sobom donosi nove značajke i usluge, Microsoft se tada odlučio za dvije nadogradnje godišnje, zbog čega su mnogi zamislili da je Windows 10 zapravo 'konačna' verzija Windowsa.

Nakon Windowsa 11 to se pokazalo netočnim - kompanija je uvođenjem novog operativnog sustava predstavila i godišnje nadogradnje za Windowse 10 i Windowse 11. S dolaskom Windowsa 11 očekivalo se da ćemo s vremenom dobijati verzije poput Windowsa 11.1 ili Windowsa 11.2, no sada je sve izvjesnije da ćemo za sljedeću veliku nadogradnju dobiti Windows 12.

Pored uvođenja novih Windowsa u 2024., Microsoft će također pokušati održati Windowse 11 'svježima', samo ne na način na koji smo navikli - nove ćemo značajke dobivati 'kad budu gotove', uz sljedeću veliku nadogradnju pod imenom 22H2 koja dolazi u rujnu ili listopadu.

Microsoft je navodno isto otkazao planove za sličnu veliku nadogradnju 23H2 koja je trebala izaći iduće godine, odlučivši da umjesto nje izbacuje niz sitnijih dodataka, što se, podsjeća Verge, podudara i s nedavnim promjenama na programu Windows Insider, koji sa sobom donosi sve veći broj eksperimentalnih značajki i prototipa.