PUT PREMA OTKRIĆU

NASA otkrila: Pogledajte što je teleskop James Webb snimio u svemiru

17.03.2022 u 14:11

Bionic
Reading

Nakon što je stigao u orbitu, teleskop je 18 ogledala usredotočio na izoliranu zvijezdu HD 84406 koju su znanstvenici iskoristili za poravnavanje i kalibraciju optike

Najnovije slike snimljene teleskopom James Webb prikazuju veliko dostignuće - 18 ogledala sad su poravnata na način da rade kao jedno, a slike koje je objavila NASA uključuju 'selfie' i poboljšanu snimku udaljene zvijezde, piše Verge.

Nakon što je stigao u orbitu, teleskop je 18 ogledala usredotočio na izoliranu zvijezdu HD 84406 koju su znanstvenici iskoristili za poravnavanje i kalibraciju optike. Slike koje su bile objavljene prošlog mjeseca snimljene su pomoću svakog individualnog segmenta, dok je najnovija snimka snimljena pomoću svih zajedno - na njoj se mogu vidjeti zvijezda HD 84406 i galaksija koje se nalaze iza nje.

Na najnovijem se selfiju pak može vidjeti 18 ogledala koja sakupljaju svjetlo iz istog izvora - udaljene zvijezde. Snimka je postignuta specijalnim objektivom koji pomaže pri kalibraciji - nakon što su uspješno poravnali pojedina ogledala, znanstvenici su iskoristiti njihovu zajedničku snagu kako bi snimili fascinantne snimke udaljenih zvijezda i galaksija.

'Prije više od 20 godina, tim Webb je počeo izgradnju najmoćnijeg svemirskog teleskopa za kojeg su razvili smion dizajn koji ispunja znanstvene prohtjeve za detaljnijim promatranjima' rekao je Thomas Zurbuchan, pomoćni administrator NASA-inog direktorata za misije u svemiru.

'Danas možemo reći da je taj dizajn uspio', dodao je.

SLIKE NAŠEG SVEMIRA

[FOTO] Kakav spektakl: Pogledajte neke od najljepših prizora snimljenih teleskopom Hubble

Pogledaj galeriju

NASA će tijekom idućih šest tjedana nastaviti s pripremama teleskopa James Webb za početak znanstvenih promatranja. Koraci uključuju poravnavanje instrumenata poput spektrografa za svjetlost u blizini infracrvene, instrument za srednje valne duljine infracrvenog spektra, snimalicu za valne duljine u infracrvenom spektru i spektrograf bez proreza.

Teleskop će nakon toga proći kroz zadnje provjere i nužna poravnavanja.

Prve objave snimljenih slika NASA je najavila za ovo ljeto.