KAKO VAM SE ČINI?

Novi spot američkog glazbenika Washed Outa u potpunosti generirao AI

06.05.2024 u 13:45

Bionic
Reading

Četverominutni glazbeni video za najnoviji singl Washed Outa 'The Hardest Part' u potpunosti je napravljen pomoću OpenAI-jeva modela za pretvaranje teksta u video - Sore

Najnovija pjesma Washed Outa 'The Hardest Part' objavljena je prošli tjedan s četverominutnim glazbenim videom koji prati romansu para tijekom njihova života - od srednje škole do odrasle dobi - kroz scene koje aludiraju na vjenčanje, odgoj djece i eventualnu smrt.

Redatelj videa Paul Trillio napisao je u izjavi, koju je podijelila diskografska kuća Washed Outa, da je već desetljeće želio snimiti takav koncept 'beskonačnog zumiranja', ali to nikada nije pokušao jer je vjerovao da bi to bilo preambiciozno.

'Posebno me zanimalo što to Soru čini tako jedinstvenom. Nudi nešto što se nije moglo baš snimiti kamerom, niti se moglo animirati u 3D-u; to je nešto što je moglo postojati samo uz ovu specifičnu tehnologiju', napisao je Trillio. 'Nadrealni i halucinantni aspekti umjetne inteligencije omogućuju vam istraživanje i otkrivanje novih ideja o kojima nikada ne biste ni sanjali.'

Sora, koja još nije dostupna javnosti, može generirati videozapise do minute na temelju ideja unesenih u okvir za tekst. Uređeni zajedno, isječci bi se mogli koristiti za izradu cjelovečernjih projekata. Tehnologija je izazvala mješavinu uzbuđenja i zabrinutosti na internetu nakon što je OpenAI u veljači predstavio svoje hiperrealistične mogućnosti generiranja videa.

'Nisam bio zainteresiran za stvarnost, već nešto što se činilo hiperrealnim. Tečno miješanje i stapanje različitih scena u spotu sličnije je tome kako se krećemo kroz snove i sjećanja', napisao je Trillio. 'Iako neki ljudi smatraju da ovo možda zamjenjuje način na koji se stvari stvaraju, ja ovo vidim kao dopunu ideja.'

Washed Out, čije je pravo ime Ernest Greene, također je rekao da je Sora uspjela oživjeti priču fiktivnog para, usredotočenu na nostalgiju i izgubljenu ljubav, na načine za koje vjeruje da to samo umjetna inteligencija može učiniti.

'Ono što Trillio smisli je nostalgično, tužno, ohrabrujuće i često prilično čudno. Međutim još uvijek vas uspijeva natjerati da promišljate o likovima i suosjećajte s njima. Po mom mišljenju, kvaliteta halucinacije Sore djeluje kao početak novog žanra za sebe - onaj koji je nadrealan i nepredvidiv te potpuno jedinstven za tradicionalnu kinematografiju ili čak animaciju.'

Neki su umjetnici na internetu kritizirali korištenje umjetne inteligencije za izradu videa, izražavajući sumnju da je to poboljšalo kreativnost videa ili pomoglo u izazivanju emocija gledatelja.

Eksplozija generativne AI tehnologije prožima kreativne industrije posljednjih godina, postavljajući pitanja o tome kako će priljev novih alata - koji korisnicima interneta posvuda omogućuju stvaranje glazbe, pisanje scenarija ili tekstova i generiranje vizualnih medija uz samo nekoliko tekstualnih upita - utjecati na rad stvarnih umjetnika i producenata.

Zabrinutost oko generativne umjetne inteligencije već je bila glavna tema radnika u industriji zabave tijekom prošlogodišnjih štrajkova. I mnogi glazbenici nastavljaju se zalagati za zaštitu oko upotrebe AI modela. Baš prošlog mjeseca Drake je povukao pjesmu 'Taylor Made Freestyle' sa svojih računa na društvenim mrežama nakon što su vlasnici prava na glazbu Tupaca Shakura zaprijetili da će ga tužiti zbog korištenja verzije njegova glasa koju je generirala umjetna inteligencija.

Unatoč nizu tužbi oko učenja algoritama umjetne inteligencije iz djela zaštićenih autorskim pravima bez pristanka ili naknade umjetnicima, drugi u tehnološkom prostoru imaju malo dvojbi oko korištenja tehnologije — često tvrdeći da će dostupnost generativnih alata umjetne inteligencije omogućiti umjetnicima nižeg budžeta da krenu u veće projekte.

Trillio je napisao da ostaje optimist glede toga kako će se umjetnici prilagoditi načinu na koji AI otkriva nove tehnološke i kreativne mogućnosti. 'Ovo nudi pogled na budućnost u kojoj će glazbeni umjetnici imati priliku sanjati više i veće', napisao je. 'Pretjerano oslanjanje na ovu tehniku ​​može postati prepreka i važno je da je ne koristimo kao novi standard stvaranja, već tehniku ​​u nizu alata.'