u šetnji gradom

Otkrijte najfotogeničnija mjesta u Zagrebu

19.11.2021 u 12:06

Bionic
Reading

Jasminka Đaković velika je zaljubljenica u putovanja, fotografiju i pisanje. U agenciji Putopis, koju je pokrenula sa sestrom, bavi se digitalnim marketingom, kreiranjem sadržaja, promocijom destinacija, gastronomije i aktivnosti.

Voli istraživati poznata i manje poznata mjesta, prenositi priče i doživljaje kroz članke i fotografije koji završe na njenom blogu putopis.hr te na društvenim mrežama. Mobitel joj predstavlja osnovno sredstvo za rad zbog mogućnosti snimanja kvalitetnih fotografija i videa, pristupa brojnim aplikacijama, te jednostavnog korištenja jer se određeni trenutak i priča najbrže „uhvate“ mobitelom. Zato je Jasminka imala priliku među prvim isprobati najnoviji Huawei nova 9 pametni telefon, koji dolazi uz privlačnu cijenu i flagship kamere!

Volimo svako malo prošetati Zagrebom i obići poznate i one manje poznate foto lokacije. Svako godišnje doba ima svoje čari, a i grad nikad ne „spava“, pa uvijek nailazimo na nove prizore vrijedne zabilježiti kamerom. Ovaj puta u tome nam je pomogao novi mobitel Huawei Nova 9. To je bio super izbor za našu dužu šetnju jer je mobitel jako lagan (težina mu je 175 g) te tanak (samo 7.77 mm), a glavna kamera dolazi s 50MP.

MURALI I STREET ART

Već na početku naše šetnje primijetili smo da je jesen „obojala“ grad, žute krošnje i živopisni ulični murali dali su užurbanom gradu toplinu i vedrinu. Obišli smo ih nekoliko. Vesele nas kreativne ideje raznih umjetnika na sivim fasadama zgrada, kao da smo u galeriji na otvorenom i daju nam neki pozitivni poticaj i energiju.

Na križanju Martićeve i Vojnovićeve ulice nalazi se mural Stepenice, umjetnika Igora Taritaša. Mural prikazuje dnevnu sobu koja je zapravo malo nadrealna. Osim stepenica koje vode u sobu, u njoj su i stepenice koje ne vode nikuda, a prozor koji gleda u neki zamišljeni svijet, odvlači pažnju i također pridonosi čudesnom dojmu ove neobične sobe.

Produžite li Martićevom ulicom naići ćete na Slikara sunca, još jedno umjetničko djelo koje doslovno pršti živom bojom i energijom. Radi se zapravo o spoju murala i skuplture. Na bijeloj pozadini visi instalacija modela čovjeka koji sa valjkom oslikava sunce. Rad je to kipara Marka Gašparića.

Na putu iz Martićeve do trga bana Jelačića naišli smo na još 2 fotogenične lokacije. Trg Hrvatskih velikana, gdje nam se učinilo zgodno isprobati wide angle opciju na kameri mobitela. Ultra-širokokutna kamera Huawei nova 9 mobitela u kombinaciji sa tehnologijom protiv distorzije donosi slike bez zakrivljenosti koje su postale, na neki način, sinonim za ovaj tip kamere.

Druga lokacija je novi mural na trgu kraj Turističkog informativnog centra. Novi mural nosi naziv „From Zagreb with love“, djelo je poznatog umjetnika i grafitera Slavena Lunara Kosanovića, a grupe mačaka predstavljaju različite ljude i kulture.

Put prema Gornjem gradu bio je djelomično i po Crvenom tepihu (u prolazu prema Zamkardijevim stubama). Sigurno ste ga već primijetili, našao se na mnogobrojnim objavama na društvenim mrežama. Svakodnevnu šetnju po crvenom tepihu omogućio nam je Boris Bare, poznati ulični umjetnik.

GORNJI GRAD

Nezaobilazna postaja svih turista, ali i građana u šetnji. Ma koliko god puta se popeli stubama prizor na katedralu, koji nas dočeka na vrhu stuba, uvijek nas oduševi. Pogled na grad je jednostavno prekrasan, a fotografija je kao sa razglednice i ne možete tu pogriješiti. Isti slučaj je i na vidikovcu sa platoa Gradec.

Tu smo isprobali selfie. Na prednjoj strani mobitela nalazi se 32 MP 4K ultra HD portretna kamera s AI Beauty načinom za uljepšavanje i najsitnijih detalja. Ono što nam se još jako svidjelo je Starry Blue boja i moderan 3D zakrivljeni dizajn ekrana. Zbog dizajna i njegove lakoće, mobitel je baš ugodno nositi u ruci.

Još jedan „foto – point“ i pogled sa Strossmayerovog šetališta na Gundulićevu.

Kad ste na Gornjem gradu, onda „morate“ otići i do Markove crkve i kule Lotrščak.

ILICA

Sa Gornjeg grada spustili smo se u Ilicu, jednu od najdužih i najstarijih ulica Zagreba gdje smo uhvatili jedan od njezinih „fotogeničnih zavoja“, a glavni model nam je bio naravno tramvaj.

DOM HRVATSKIH LIKOVNIH UMJETNIKA

Meštrovićev paviljon poznat još kao „Džamija“ sa svojom arhitekturom čistih linija i minimalizma odlična je foto lokacija. Nama se posebno svidio trijem sa stupovima.

MAKSIMIR

Lijep u bilo koje doba, a posebno u jesen kad je šuma prepuna raznih jesenskih boja. Prošetali smo i uhvatili par kadrova. Jeste li znali da je park Maksimir prvi javni park u jugoistočnoj Europi, ali i jedan od prvih u svijetu? Zaštićen je kao kulturno dobro i upisan u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske.

JARUN

Pored Gornjeg grada, Jarun je još jedno dobro mjesto za fotografiranje zalaska sunca. U jezeru se zrcale boje neba, a labudovi i patkice su uvijek rado viđeni modeli na fotografijama. Iako smo uhvatili zalazak na jedan oblačan dan, zadovoljni smo kako je fotografija ispala zbog kamere visoke rezolucije sa senzorima za stvaranje slika sa bogatim detaljima i bojama.

NOĆNA FOTOGRAFIJA

Našu foto turu završili smo u Strojarskoj ulici gdje smo isprobali noćni način fotografiranja. Poluosvjetljeni neboderi bili su odlicna kulisa za kraj ove lijepe foto ture po Zagrebu u kojoj nas je pratio Huawei nova 9, a na kojoj smo snimili i više nego smo planirali.