TOP 5 HORORA

Ove nezavisne horor igre će vam slediti krv u žilama

01.11.2014 u 07:43

Bionic
Reading

Ovog tjedna donosimo vam pet najboljih nezavisnih horor igara koje će vas garantirano zabaviti i poprilično uplašiti

Zahvaljujući naslovima kao što je The Evil Within, žanr horora je proteklih mjeseci ponovno dobio na popularnosti. Međutim lako je pretpostaviti da kvalitetne horor igre uglavnom obitavaju u domeni triple A naslova. U našoj najnovijoj temi donosimo vam pet iznimno jezivih naslova čija je zajednička osobina njihovo indie podrijetlo.

Razlozi zbog kojih je nezavisni horor toliko zanimljiv su njegovi duh i nepredvidljivost. Većina naslova na popisu ne slijedi propisana pravila horora te upravo zbog toga sadrže popriličnu dozu tematske svježine. U prijevodu, neobični su i ponekad - iznenađujuće bolesni.

Slender The Eight Pages trailer

Prvi na popisu definitivno je dobri stari Slender: The Eight Pages. Ovaj jedinstveni naslov iz prvog lica stavlja vas posred mračne šume u kojoj, eto ti vraga, obitava prijateljski raspoloženo čudovište pod imenom Slender Man. Vaš zadatak je sakupiti osam stranica raštrkanih na nekoliko nasumičnih lokacija. Trik je u tome što svaka stranica koju pokupite povećava šansu pojave neuništivog antagonista. Kao što se može pretpostaviti, paranoja, nemogućnost obrane i čisti osjećaj užasa rastu eksponencijalno u odnosu na vaš napredak. Slender: The Eight Pages postao je gejmerski internetski fenomen te i dan danas nosi titulu jednog od najstrašnijih naslova ikad.

Drugi slatkiš koji vam donosimo nosi ime Five Nights at Freddy's. Ovaj doista jedinstven hibrid avanture i survival horrora stavlja vas u ulogu noćnog stražara. Vaš zadatak je nadgledati staru pizzeriju po kojoj, zbog određenih tehničkih poteškoća, svake noći bauljaju ubojite animatroničke lutke. Trik je u tome što igrač nikada ne napušta kontrolnu sobu. Njegov zadatak je koristiti nadzorne kamere i zaštitna vrata kako bi preživio čitavu smjenu i odgodio smrt u rukama mehaničkog medvjeda, lisice, zeca ili kokoši. Dodamo li ovome bateriju koja se munjevito prazni te koju koristimo za zatvaranje vrata i operiranje kamerama, dobivamo recept za prokleto strašan naslov.

SCP Containment Breach

SCP Containment Breach igra je inspirirana poznatom creepypasta/SF stranicom SCP (Secure Contain Protect). Da pretjerano ne duljimo, recimo samo da se radi o survival horroru iz prvog lica smještenom u zamišljeno skladište za paranormalne predmete i bića. Nakon što vrata spremišta za jedno od najgorih stvorenja (SCP-173, konkretno) 'slučajno' ostanu otvorena, stvari očekivano krenu nizbrdo, a sve što VI želite je pobjeći iz centra. Na žalost, put prema izlazu ometaju i drugi SCP-ovi koji igrom slučaja krenu izlaziti iz svojih pretinaca. Uglavnom, u SCP-u ćete bježati i skrivati se. Mnogo. Za kraj spomenimo kako je dodatni razlog za vrištanje poznavanje izvornog materijala, tako da svakako predlažemo da bacite pogled ako imate vremena.

Neverending Nightmares trailer

Naša četvrta sugestija pod imenom Neverending Nightmares igra je temeljena na intimnim iskustvima njenog glavnog dizajnera Matta Gilgenbacha. Osnovna ideja bila je prenijeti osjećaji ispraznosti i beznađa uzrokovanih dubokom depresijom i opsesivno-kompulzivnim poremećajem. Zainteresirani? Ako jeste, recimo kako je rezultat vizualno i tematski savršen, ali mehanički osrednje odrađen survival horror inspiriran radovima Edwarda Goreya. U Neverending Nightmaresima glavni lik pod imenom Thomas proživljava užasnu noćnu moru te shvaća da se probudio u drugom, puno strašnijem snu. Ciklus progresivno gorih i gorih snova kulminirat će jednim od višestrukih završetaka koje, ako imate živaca, možete istražiti proživljavanjem šarolike lepeze gnjusnih smrti koje vam žitelji Thomasovih snova mogu servirati.

Lone Survivor trailer

Za kraj, naravno, predlažemo 2D klasik. Lone Survivor prekrasna je (ako su takve riječi u ovom slučaju uopće primjenjive) varijacija na survival horror u kojem igrač preuzima ulogu naoko jedinog preživjelog čovjeka. Njegov plan? Pobjeći iz grada! Ostatak svijeta je naime zatrpan inficiranima, a vaš zadatak je izbjeći ih, pronaći nešto za pojesti te usput (ako je moguće) sačuvati zdrav razum. Osnovne teme Lone Survivora su smisao preživljavanja i egzistencija. Poanta je da glavni lik polako ali sigurno tone u depresiju, a smisao svakodnevne borbe za goli život sve više i više jenjava. Štoviše, uporište je teško pronaći i u stvarnosti jer se ona u presudnom trenu krene urušavati.

Uglavnom, uvjereni smo da ćete među ovim naslovima iz nezavisnih radionica pronaći nešto što će vas oduševiti. I zapamtite, kada na hororu ne radi triple A studio, on garantirano sadrži poneko (ugodno) iznenađenje.