Facebook više nije na vrhu

Pogledajte u koje aplikacije su se zaljubili vlasnici iPhonea

08.05.2018 u 11:18

Bionic
Reading

Podaci za prvo tromjesječje ove godine pokazuju kako Facebook više ne vodi po broju preuzimanja na App storeu. Pretekla ga je jedna kineska aplikacija, a i druge ga sustižu

Za sada je Facebook i dalje dominantna tvrtka, barem u svijetu aplikacija. No nedavno su neke kineske aplikacije doživjele procvat te polako i sigurno sustižu ovog američkog diva, otimajući mu tržište.

Facebookovo trojstvo, WhatsApp, Messenger i Instagram, bile su među najpopularnijim iPhone aplikacijama na svijetu tijekom prvog tromjesečja 2018. godine, prema podacima tvrtke Sensor Tower tvrtke Intelligence.

No, kineska video platforma Tik Tok bilježi snažan rast broja korisnika te samo u tom razdoblju ima više od 45 milijuna novih preuzimanja. A i druge kineske aplikacije, kao što su Tencent i Baidu, polako sustižu Facebook.

Tik Tok je društvena mreža i platforma na kojoj korisnici dijele glazbene videozapise tako što omogućuje snimanje i uređivanje kratkih isječaka i dodavanje posebnih efekata. U vlasništvu je iste tvrtke koja je prošle godine kupila aplikaciju Musical.ly za milijardu dolara.

Druga najomiljenija aplikacija među vlasnicima iPhonea je Googleova video platforma YouTube. U prvom kvartalu ove godine broje oko 35,3 milijuna preuzimanja.

Sljedeća četiri mjesta zauzima Facebook. Šifrirana usluga za razmjenu poruka WhatsApp ima 1,5 milijardi mjesečnih korisnika, a u posljednjem tromjesečju preuzeta je oko 33,8 milijuna puta. Messenger u prvom kvartalu ove godine broji oko 31,3 milijuna preuzimanja u App Storeu, dok je Instagram preuzet 31 milijun puta u prva tri mjeseca.

Unatoč aferama, Facebook ostaje jedna od najboljih iPhone aplikacija na svijetu što dokazuje približno 29,4 milijuna preuzimanja tijekom prvog tromjesečja.

MORE PODATAKA

Što sve Facebook i Google znaju o vama? Pogledajte sami

Pogledaj galeriju

Tencentova aplikacija WeChat također je među najraširenijim aplikacijama u zadnjem tromjesečju i s oko 28,9 milijuna preuzimanja širom svijeta zauzima sedmo mjesto. Služi za slanje poruka, društvenih medija i mobilno plaćanje, a u ožujku je prešao milijardu aktivnih korisnika mjesečno.

Na osmom mjestu je QQ, aplikacija koju je razvio kineski Tencent te nudi instant messaging u stilu Facebookovog Messengera, ali uz online igre, glazbu, kupnju i još mnogo toga. Preuzet je oko 22,6 milijuna puta u prvom tromjesečju 2018. godine.

iQiyi, devetu najpopularniju aplikaciju za iPhone, napravio je kineski internetski div Baidu, a riječ je o aplikaciji za streaming videozapisa na YouTubeu. Tvrtka tvrdi da aplikaciju koristi 481 milijuna ljudi i da mjesečno na njoj provode 5,6 milijardi sati. Tijekom prvog kvartala, iQiyi je procijenio 22,6 milijuna preuzimanja.

Na začelju se nalaze Google karte s približno 22,4 milijuna preuzimanja u prvom kvartalu ove godine, ali ova je Googleova aplikacija za mapiranje trajno među 10 najboljih aplikacija u Storeu, piše Business Insider.

  • +10
iPhone X i iPhone 8 Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia