MOBILNI NOVITETI

Pogledajte što insajderi znaju o nadolazećem Samsung Galaxy Noteu 10

26.04.2019 u 14:13

Bionic
Reading

Premda je velik broj trenutno poznatih informacija na razini glasina, postoji izvjesna šansa da će se dio prognoza vezanih uz novi Samsungov Note zbilja obistiniti

Samsung već godinama koristi svoj Galaxy Note kako bi svijetu pokazao najbolje što može proizvesti, učinivši ga vrlo dobrim izborom za zahtjevne korisnike željne Android flagshipa. Naravno, tu je i famozna olovčica koja je prošle godine dobila i nekoliko vrlo funkcionalnih značajki.

Samsug će, pretpostavljamo, u 2019. nastaviti liniju s Galaxy Noteom 10. Prema najnovijim izvješćima, Verizonov šef Hans Vestberg potvrdio je da će Galaxy Note podržavati 5G. Naravno, ovo nije toliko šokantno otkriće, s obzirom da smo pretpostavljali da će noviji uređaji iz Samsunga imati podršku za 5G. Ono što nas je puno više zaintrigiralo je najava datuma izlaska uređaja, a to je 16. svibanj 2019.

Hrpa opcija

Ako je suditi po Galaxyju S10, Note bi također mogao doći u tri varijante. Prema izvješću ET Newsa, Note 10 mogao bi imato svoj 'standardni', Plus i E model. 'Industrijski insajderi' su navodno rekli reporterima ET Newsa da 'Samsug Electronics zbilja proizvodi četiri modela Galaxy Notea 10'. Za početak, tu će biti dva LTE modela, jedan sa 6.28-inčnim i drugi sa 6.75 inčnim prikazom. Pozadina uređaja imat će trostruku, odnosno četverostruku kameru na stražnjem dijelu. Novi modeli, također citiramo, imat će varijantu koja podržava LTE 2 i 5G 2.

Ovaj tržištni potez neće biti preveliko iznenađenje, s obzirom na način na koji je izbačen S10. Jedini problem koji bi mogao nastati nakon izlaska četiri Galaxy Notea 10 je hrpa Samsungovih flagshipa koji bi ovoga puta, napominjemo, imali četiri modela u Galaxy S10 i četiri modela u Galaxy Note seriji.

Što se samog sučelja tiče, novi Note možda neće imati fizičkih tipki. Ovo bi ga, naglašavamo, učinilo prvim Samsungovim telefonom te vrste. Prema izvorima bliskima Samsungu, riječ je o novoj tehnologiji pomoću koje se uređaj može paliti i gasiti bez pritiska tipke - s time da isto pravilo vrijedi i za tipke za regulaciju glasnoće.

  • +21
Samsung Galaxy Note 9 slike uređaja Izvor: tportal.hr / Autor: Damir Rukavina

A izgled?

Za sada ne postoji baš puno uvjerljivih slika novog Notea, no s obzirom da više-manje svi moderni smartfoni izgledaju slično, možemo donijeti nekoliko okvirnih pretpostavki. Za početak, Note 10 će skoro sigurno imati dva mala izreza na prednjoj strani kao što to ima Samsung Galaxy S10+. Također smo prilično sigurni da ćemo dobiti smartfon sa staklenom pozadinom i barem tri pozadinske kamere. Gore spomenuti manjak tipki mogao bi biti zanimljiv korak prema naprijed. Prema izvješću objavljenom 29. ožujka, pritisak na rubu uređaja dao bi osjećaj kao da se pritišće gumb, no još nismo sigurni kako će cijela stvar funkcionirati.

TEHNO PREGLED

Ove jeftinije pametne telefone možemo očekivati do kraja godine

Pogledaj galeriju

Tehničke specifikacije?

Nikome nije do kraja jasno što Galaxy Note 10 krije ispod pokrova, no šuška se o Snapdragonu 855 (barem što se SAD-a tiče). Note 10 će vjerojatno imati hrpu RAM-a, pretpostavljamo negdje između 8 i 12 GB. Izvješća također nalažu da dva Note 10 modela imaju ekrane dijagonale 6.28 i 6.75 inča te trostruke, odnosno četverostruke kamere na pozadini.

A cijena?

Flagshipi su oduvijek bili skupe igračke, no kako stvari stoje zadnjih par godina, više se nitko ne srami naplaćivati ih oko 1000 dolara po komadu. Podsjetimo, prošlogodišnji Note 9 koštao je 1000 dolara, a ovogodišnji bi mogao otići prema gore.