OLUJA NA MARSU

Rover Opportunity mogao bi proraditi, no preostalo mu je malo vremena

03.09.2018 u 11:23

Bionic
Reading

NASA se nada da će robotsko vozilo Opportunity nakon svršetka velike oluje na Marsu moći ponovno uspostaviti kontakt sa Zemljom, premda dio znanstvenika tvrdi da su šanse 'povratka u pogon' relativno male

Nakon što su pristigle vijesti o masivnoj globalnoj oluji koja je prekrila Mars, mnogi su se zabrinuli za sudbinu rovera Opportunity. Robot se, naime, napaja pomoću solarnih ploča, a gusti oblaci prašine spriječavaju dolazak dovoljne količine svjetla za njegovu optimalnu funkciju. Zadnji put kada je NASA dobila signal od Opportunityja je 10. lipnja ove godine. Početkom rujna zabilježeno je stišavanje velike oluje, što znači da kada se vjetar i prašina primire, rover će dobiti rok od 45 dana da se javi u bazu prije nego što ga američka svemirska agencija 'otpiše' zauvijek.

'Ako od Opportunityja ne dobijemo povratni signal 45 dana nakon što se oluja konačno utiša, bit ćemo prisiljeni zaključiti da je prašina uzrokovala neku vrstu oštećenja od kojeg se robot neće moći oporaviti' rekao je John Callas, projekt menadžer Opportunityja.

ZNANOST NAKON CASSINIJA

Ovo su najuzbudljivije svemirske misije današnjice

Pogledaj galeriju

Premda produljeno nejavljanje digitalnog istraživača znači kraj njegove misije, NASA ne misli odustati. Uostalom, mali robot je izvorno trebao raditi 90 dana, a trenutno je u petnaestoj godini funkcije. Tim će nastaviti 'pasivno pratiti robota', što znači čekati nekoliko mjeseci da se robot javi njima.

Problem kod Opportunityja je što su mu solarne ploče vjerojatno prekrivene prašinom. Ovo znači da će trebati neko vrijeme da vjetrovi na Marsu 'očiste' ploče te roveru omoguće da napuni praktički prazne baterije. Problem je u tome što će do tog trena proći više od propisanih 45 dana. Drugi, malo pesimističniji scenarij, uključuje fizička oštećenja uzrokovana olujom koja je nemoguće popraviti. U tom slučaju priča o Opportunityju dosegla bi prašinom prekriveni kraj.

Sve što nama, a i znanstvenicima u NASA-i preostaje je - čekati.