Qua/Qua Protein

Ruđerovci predstavili rezultate projekta kvalitativne i kvantitativne analize proteina

05.12.2023 u 12:35

Bionic
Reading

Laboratorij za bioanalitiku Zavoda za molekularnu medicinu Instituta Ruđer Bošković (IRB) predstavio je u utorak u Zagrebu rezultate projekta kvalitativne i kvantitativne analize proteina u sklopu kojega je razvio novu metodu s naglašenom kliničkom primjenom, priopćio je IRB

Projekt 'Qua/Qua Protein' omogućuje identifikaciju i kvantifikaciju proteina u jednoj analizi što omogućava ubrzavanje i točnije rezultate u nizu kontrolnih i dijagnostičkih pretraga vezanih uz analize proteina i aminokiselina te istraživački potencijal vezan uz do sada nepoznate proteine, ističe se u priopćenju.

Projekt je rezultirao brojnim konkretnim koristima za unaprjeđenje prvenstveno dijagnostike, zatim farmaceutike, biotehnologije, bioanalitike, te prehrambene industrije.

Tako je, između ostalog, omogućio istraživanja proteina koji nisu vidljivi standardnim metodama, brza određivanja patogenih organizama u biološkim fluidima (npr. slini, krvi, urinu), učinkovito otkrivanje patvorenih namirnica sumnjiva porijekla (npr. mesne prerađevine, med, maslinovo ulje) te identifikaciju nepatogenih organizama u okolišu ili proizvodu (npr. voda, sir, pivo). Projekt je rezultirao i s patentnom prijavom inovativnog reagensa.

Na projektu je radilo više od 20 znanstvenika iz nekoliko različitih laboratorija diljem Hrvatske i partnerske tvrtke Conscius iz Zagreba, a dosad je objavljen u pet znanstvenih publikacija.

Voditelj projekta, izvanredni profesor Mario Cindrić napomenuo je na predstavljanju da je održan niz međunarodnih prezentacija i predavanja te ostvarenja suradnja s University of Victoria, odnosno Genome BC Proteome Centre iz Kanade.

U sklopu projekta nabavljen je spektrometar masa visoke rezolucije, koji uz originalna kemijska i softverska rješenja, može nepogrešivo odrediti aminokiselinske sekvence proteina i peptida (važno u istraživanju vrsta, porijekla hrane, tumora, porijekla tumora i sl.) i nepogrešivo odrediti aminokiselinske sekvence mješovitih vrsta, tzv. metaproteom, istaknuo je Cindrić.

Projekt 'Qua/Qua Protein: Kvantitativna i kvalitativna analiza proteina za potrebe biomedicine i biotehnološke industrije' proveo je Laboratorij za bioanalitiku Zavoda za molekularnu medicinu Instituta Ruđer Bošković u suradnji s tvrtkom Conscius d.o.o.

Ukupna vrijednost projekta je 1,1 milijun eura, pri čemu je oko 900.000 eura osigurano iz Europskog fonda za regionalni razvoj, Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal ovdje i kliknite 'Prati'.