POZVAO NA REGULACIJU

Šef tvorca ChatGPT-ja: 'Ako razvijemo bolje alate, izgradit ćemo bolju budućnost'

23.05.2023 u 12:04

Bionic
Reading

Sam Altman, izvršni direktor tvrtke OpenAI, tvorca ChatGPT-ja, gostovao je na Sveučilištu IE te je opisao svoj proizvod kao 'tehnologiju koja najviše obećava i omogućava, a koju je čovječanstvo ikad vidjelo', istovremeno pozivajući na njezinu regulaciju da bi se smanjili rizici

ChatGPT predstavljen je prošlog studenog te ima potencijal promijeniti način na koji stvaramo informacije, interakciju i komunikaciju, tvrde stručnjaci. To je najbrže rastuća aplikacija u povijesti interneta, a u dva mjeseca imala je više od 590 milijuna posjeta i do 100 milijuna jedinstvenih korisnika. Microsoft je uložio u OpenAI 10 milijardi dolara.

Sam Altman, izvršni direktor OpenAI-ja i kreator ChatGPT-ja, podijelio je s više od 6000 studenata, profesora, investitora, poduzetnika i tehnoloških stručnjaka na Sveučilištu IE svoju viziju o izazovima i mogućnostima umjetne inteligencije.

Premda smatra da će ChatGPT biti gotovo pa revolucionarna tehnologija koja može učiniti više toga nego što je čovječanstvo ikad vidjelo, također inzistira na potrebi reguliranja umjetne inteligencije da bi se smanjili rizici. Naglasio je pritom važnost pristupa umjetnoj inteligenciji s pozitivnim načinom razmišljanja i istaknuo ulogu tehnologije u vođenju čovječanstva naprijed.

'Ako razvijemo bolje alate, izgradit ćemo bolju budućnost', rekao je Altman.

Sveučilište IE nedavno je objavilo Manifest o umjetnoj inteligenciji, čime su ojačali svoju poziciju na ovom polju. Ustanova radi na projektima umjetne inteligencije s ciljem obogaćivanja iskustva učenja studenata, proširenja njihova znanja i obrazovanja, ali i razvoja njihova kritičkog mišljenja te humanističke perspektive o inovacijama.