dva uređaja

Stižu novi iPadi: Ovo su njihove najmoćnije značajke i cijena

17.09.2020 u 11:19

Bionic
Reading

Američki proizvođač je tijekom nedavnog predstavljanja Time Flies objavio čak dva nova iPad uređaja. Oba tableta ciljaju širu publiku, a ponose se značajkama koje smo do nedavno susretali kod skupljih modela

Apple je u sklopu Time Flies prezentacije predstavio dva nova tableta. iPad Air i iPad osme generacije najnoviji su prestavnici poznate linije uređaja. Sakupili smo sve dostupne informacije i pobrojali njihove najbolje značajke.

iPad osme generacije

Apple je prvo predstavio novi 10.2 inčni iPad. Riječ je o tabletu 'klasičnog' dizajna pogonjenom A12 čipsetom. Ekran od 60 Hz namjenjen je konzumaciji multimedije i radu u aplikacijama koje ne zahtjevaju napredne značajke po kojima je prepoznatljiv iPad Pro.

Procesor

Osma generacija iPada koristi A12 Bionic čipset te, prema Appleu, nudi 40 posto poboljšane CPU performanse u odnosu na prošlu generaciju uređaja i dvostruko jače grafičke performanse.

Biometrija i dodaci

Apple iPad osme generacije oslanja se na Home gumb koji može očitati otisak prsta, kao i periferije na koje smo nailazili u ranijim verzijama Pro uređaja. Za razliku od Proa, novi iPad se oslanja isključivo na Touch ID, dok za periferiju koristi prvu generaciju Apple Pencila. Tablet je također kompatibilan s Appleovim pametnim tipkovnicama.

Softver

iPad osme generacije, kao i svi podržani tableti od Applea, koristi značajke novog iPadOS-a koji uključuju automatsko prepoznavanje i uređivanje rukopisa, veliku preciznost senzora olovke i integraciju sa ostalim dijelovima softverskog ekosustava.

Apple iPad osme generacije Izvor: Promo fotografije / Autor: Apple

Ekran

iPad osme generacije koristi retina prikaz i panel od 10.2 inča, što znači da radi na 60 Hz. Ovo većini korisnika vjerojatno neće igrati neku preveliku ulogu, no ilustratori i oni koji vole super glatka sučelja trebali bi uzeti u obzir da će za napredniji Pro Motion prikaz morati posegnuti za Pro modelima. iPad osme generacije također dolazi u samo jednoj dijagonali ekrana, što znači da je opcija od 12.9 inča rezervirana samo za Pro liniju.

Cijena

iPad osme generacije na tržite u SAD-u stiže 18. rujna po relativno prihvatljivoj cijeni od 329 dolara.

iPad Air

iPad Air je oduvijek bio 'onaj' tablet u Appleovoj ponudi koji nudi performanse moćnijih (i skupljih) Pro tableta, samo sve pakira u manje i džepu prihvatljivije pakiranje. Kao što to obično ide, Apple je birao nekoliko presudnih kompromisa koji su donijeli do niže cijene, a širi spektar kupaca nastoji privući i šarenijim portfeljom dostupnih boja.

Boje i dizajn

iPad Air je dizajniran po uzoru na iPad Pro, što znači da su zaobljeni rubovi zamijenjeni robusnim kockastim dizajnom koji podsjeća na zlatnu eru iPhonea 4. Novi dizajn dolazi u sveukupno pet boja - sivoj, srebrnoj, zelenoj, plavoj i ružičastoj. Uređaj ima USB-C priključak kao i iPad pro te manjak FaceID-ja.

  • +9
iPad Air 2020 Izvor: Promo fotografije / Autor: Apple

Procesor

Novi iPad Air koristi A14 Bionic procesor, novu generaciju Appleovog čipseta napravljenoj za, pretpostavljamo, novu generaciju iPhonea. Svemu ovome pridružene su performanse koje po svemu nadmašuju performanse prošlog iPad Aira, a svemu je pridružen i novi ekran.

Ekran

iPad Air koristi 10.9 inčni Liquid Retina LCD prikaz od 60 Hz koji, premda ne parira onome iPada Pro, dolazi opako blizu. Ekran, za razliku od onog Pro inačice, ima malo deblje rubove, no i dalje je prostraniji od onog prisutnog na 'klasičnim' iPadima. Apple tvrdi da povećane grafičke performanse jamče super brzu reakciju ekrana što, pretpostavljamo, implicira da se novi tablet može koristiti i za crtanje.

Biometrija i dodaci

Novi Air model umjesto FaceID-ja koristi TouchID, odnosno senzor za otisak prsta smješten na tipki za paljenje i gašenje uređaja. iPad Air koristi drugu generaciju Apple Pencila te je također kompatibilan sa Appleovim tipkovnicama za tablete.

Cijena

iPad Air dolazi u samo jednoj dimenziji od 10.9 inča, a bit će dostupan u SAD-u negdje tijekom idućeg mjeseca i to po startnoj cijeni od 599 dolara.