INTERNETSKA SIGURNOST

Stručnjaci razvili AI 'crva' koji krade privatne podatke

08.03.2024 u 12:57

Bionic
Reading

Nova vrsta AI crva do računala dolazi zahvaljujući slabostima u AI modelima poput ChatGPT-a i Geminija

Uz sve veći broj AI aplikacija na internetu, bilo je samo pitanje vremena kada će se pojaviti način kako je zlorabiti. Nova prijetnja u obliku AI crva može ukrasti vaše povjerljive podatke i razbiti sigurnosne zidove koje postavljaju generativni AI sustavi.

Prema izvješću Wireda, istraživači sa Sveučilišta Cornell, Technion-Israel Institute of Technology i Intuita stvorili su novu vrstu zlonamjernog softvera nazvanog 'Morris II' - ili kako ga nazivaju prvim generativnim AI crvom, koji može ukrasti podatke i širi se između različitih sustava.

Nazvan po prvom internetskom crvu koji je lansiran na internetu 1988., Morris II može iskoristiti sigurnosne slabosti u popularnim AI modelima kao što su ChatGPT i Gemini.

'To u osnovi znači da sada imate sposobnost provođenja ili izvođenja nove vrste kibernetičkog napada koji dosad nije viđen', objašnjava Ben Nassi, istraživač Cornell Tech-a. Dok su razvoj i studija oko ovog novog AI zlonamjernog softvera provedeni u kontroliranom okruženju i takav zlonamjerni softver još nije viđen u stvarnom svijetu, istraživači su zabrinuti da bi se on putem AI asistenata mogao koristiti za krađu podataka ili slanje neželjenih emailova milijunima ljudi.

Istraživači upozoravaju da je to potencijalni sigurnosni rizik i da bi se programeri i tehnološke tvrtke time trebale pozabaviti što je prije moguće, zaključuje India Today.