SPAŠAVA ŽIVOTE

Sva vaša medicinska povijest nadohvat mobitela

04.09.2013 u 08:00

Bionic
Reading

Osobe koje imaju burne alergijske reakcije znaju koliko je bitno dobiti liječničku pomoć u što kraćem vremenu. No kako liječniku objasniti u čemu je problem ako pacijent nije pri svijesti, a oni oko njega ne znaju njegovu medicinsku povijest?

Posljednjih nekoliko godina sve je više ljudi alergično. Te alergije mogu biti veoma blage poput osipa ili grebanja po grlu, ali mogu i izazivati anafilaktičke šokove koji mogu biti opasni po život.

Često osobe s ozbiljnim alergijama moraju biti dodatno oprezne i o svojim alergijama upozoriti osobe u svojoj blizini kako bi oni mogli pravilno reagirati u slučaju alergijske reakcije.

No što kad uz osobu koja je izuzetno alergična nema osobe koja zna što napraviti?

Amerikanci su tom problemu doskočili uz pomoć medicinskih narukvica, piše Red Ferret. MyID Band zanimljiva je jer omogućava nositelju da svoje medicinske podatke pohrani na internetu te da oni zahvaljujući QR kodu postaju dostupni liječnicima u slučaju nezgode.

Vlasnik narukvice registrira se na stranicama MyID Banda, ispuni svoj virtualni zdravstveni karton, navede brojeve telefona svog liječnika i osoba koje treba kontaktirati u slučaju nezgode i sve to pohrani u svoj 'Online Health Profile'.

U slučaju nezgode, kada je vlasnik narukvice u nesvijesti ili ne može govoriti, skeniranje QR koda na narukvici može medicinskom osoblju ili osobi koja pruža prvu pomoć olakšati procjenu stanja i omogućiti im da što prije pruže pomoć koja je potrebna. Jednim klikom na link koji se skriva u QR kodu na ekranu se ispisuje cijela medicinska povijest i hitni kontakti, poput članova obitelji ili obiteljskog liječnika.

Osim narukvice, koja dolazi u crnoj, bijeloj i plavoj boji, kupci dobivaju i posebne naljepnice koje isto mogu poslužiti u slučaju nezgode te karticu za novčanik na koju također mogu napisati najvažnije kontakte i zdravstvene probleme.

A kako biste što jednostavnije mogli dopuniti ili promijeniti svoje podatke, tu je i aplikacija za pametne telefone MyID Band koja i bez narukvice može poslužiti kao vrelo informacija o vašem zdravstvenom stanju i kontaktima u slučaju nezgode.

Nekome tko ima veoma burne alergijske reakcije na hranu, pojedine kemikalije ili ubode insekata, ovakva narukvica možda može spasiti život.

MyID Band i doživotni pristup 'Basic Online Health Profilu' mogu se nabaviti za 40 dolara (230 kuna) na Endevr.com.