TECH HACK

Trebate li privatni, javni ili hibridni oblak?

25.11.2016 u 14:11

Bionic
Reading

Pravilno osmišljen i isporučen sustav u oblaku može biti sredstvo za rješavanje različitih vrsta izazova u području IT-a uz pogodnosti u kojima može uživati svako poduzeće

Kako bi za svoje poduzeće mogli odabrati kakvu uslugu u oblaku trebate, prvo trebate odrediti koje podatke i aplikacije možete premjestiti u računalni oblak, a koje bi bilo bolje zadržati.

Čini se da su najčešće rješenja hibridnog oblaka najpopularnija alternativa. Tim se rješenjima poduzećima omogućuje kombiniranje najboljeg iz obaju svjetova usluga u oblaku: mogućnost proširenja postojećih IT resursa i mogućnost fleksibilnog rezerviranja dodatnog prostora za pohranu kad god je to potrebno.

Međutim, društva su istodobno suočena s nekoliko prepreka kojima im je otežan prelazak na računarstvo u oblaku: sigurnost, nepoznavanje tehnologije, nedostatak stručnjaka, strah od troškova...


Privatni oblak

Infrastruktura privatnog oblaka posebno je namijenjena poduzećima. Podaci i aplikacije smješteni su u vlastitim podatkovnim centrima ili kod pružatelja usluga u oblaku. Oni koji podržavaju privatni oblak smatraju da se tim modelom nudi najviši stupanj kontrole, sigurnosti i privatnosti. Društvo ima potpunu kontrolu nad time kamo se smještaju njegovi podaci.

Javni oblak

Idealan za analizu velikih skupova podataka. Taj se model isto tako uobičajeno upotrebljava za pohranu manje važnih podataka. Jeftiniji je zbog opcije fleksibilnog rezerviranja ili otkazivanja prostora za pohranu. U usporedbi s uspostavom vlastitog podatkovnog centra, mala i srednja poduzeća ostvaruju korist od razina sigurnosti, fleksibilnosti i učinkovitosti javnog oblaka.

Hibridni oblak

Konceptom hibridnog oblaka objedinjena je većina funkcija kako javnog tako i privatnog oblaka. Tim se modelom društvima omogućuje da se bolje nose sa sezonskim fluktuacijama u svojem svakodnevnom poslovanju. Lokalna infrastruktura može se prilagoditi uobičajenim uvjetima rada uz istodobno povećanje računalne snage i pohrane javnog oblaka u skladu s potražnjom. Nakon sezone vršnog opterećenja mogu se ponovno smanjiti resursi koji više nisu potrebni. To je puno jeftinije nego rezerviranje namjenskih kapaciteta i računalne snage koji su većinu vremena nepotrebni.

Više:BizIT.hr