TECH KONFERENCIJa

Tvrtke bojkotiraju Web Summit zbog izjava o ratu Izraela i Hamasa, šef podnio ostavku

23.10.2023 u 13:16

Bionic
Reading

Paddy Cosgrave, izvršni direktor Web Summita, najveće europske tehnološke konferencije, podnio je ostavku nakon što su tehnološke tvrtke odlučile bojkotirati događaj zbog njegovih komentara o ratu između Izraela i Hamasa. Nekoliko velikih kompanija povuklo se s ovogodišnjeg događaja koji se treba održati od 13. do 16. studenog u Lisabonu

Paddy Cosgrave, irski poduzetnik i suosnivač Web Summita 2009., suočio se s valom reakcija zbog kritiziranja zapadne potpore vojnom odgovoru Izraela nakon napada militantne skupine Hamas 7. listopada, koji je odnio živote 1400 ljudi. Napisao je da je izraelska osveta i bombardiranje Pojasa Gaze 'ratni zločin', a sukob usporedio s problemima u Irskoj.

'Ratni zločini su ratni zločini, čak i kada su ih počinili saveznici', napisao je na X-u 13. listopada, nakon čega je dočekan 'na nož'. Osim kritika na društvenim mrežama, velike tehnološke tvrtke i investitori odlučili su bojkotirati Web Summit, gdje se tijekom tri dana u Lisabonu u studenom očekivalo oko 70.000 ljudi.

Cosgrave je 17. listopada objavio javnu ispriku na stranici događaja: 'Bezrezervno osuđujem Hamasov zli, odvratni i monstruozni napad 7. listopada. Također pozivam na bezuvjetno oslobađanje svih talaca. Nedvosmisleno podržavam pravo Izraela da postoji i da se brani. Također vjerujem da bi se, braneći se, Izrael trebao pridržavati međunarodnog prava i Ženevske konvencije - tj. ne počiniti ratne zločine'.

'Svima koje su moje riječi povrijedile, duboko se ispričavam. Ono što je potrebno u ovom trenutku je suosjećanje, a to nisam prenio. Web Summit ima dugu povijest partnerstva s Izraelom i njegovim tehnološkim tvrtkama i duboko mi je žao što su ti prijatelji povrijeđeni onim što sam rekao. Moj cilj je i uvijek je bio težiti miru', poručio je Cosgrave.

Međutim to nije bilo dovoljno - naposljetku je podnio ostavku na mjesto izvršnog direktora konferencije. 'Dajem ostavku na mjesto glavnog izvršnog direktora Web Summita s trenutnim učinkom. Nažalost, moji osobni komentari odvratili su pažnju od događaja, našeg tima, naših sponzora, naših startupa i sudionika. Još jednom se iskreno ispričavam zbog bilo kakve povrede koju sam uzrokovao', rekao je Cosgrave za TechCrunch.

  • +22
Posljedice izraelskog granatiranja u Gazi Izvor: Profimedia / Autor: MOHAMMED ABED / AFP / Profimedia

Reakcije drugih

'Tužan sam zbog vašeg loše informiranog stava. Mogli ste osuditi ove zločine i pozvati na suzdržanost. To bi bilo prihvatljivo', rekao je fintech poduzetnik i bivši izvršni direktor Mete David Marcus na X-u, dodajući: 'Nikad više neću prisustvovati/sponzorirati/govoriti ni na jednom vašem događaju'.

Multinacionalne kompanije te sponzori Siemens i Intel također su rekli da se povlače. Tehnološki giganti Meta i Google također više neće sudjelovati, a na društvenim mrežama već kritiziraju i konferenciju Web Summita u veljači sljedeće godine u Kataru. 'Odbijat ću do kraja svoje karijere raditi s bilo kim tko će sudjelovati na konferenciji u Katru', rekao je na X-u Keith Rabois, partner Founders Funda i poduzetnik, piše Euronews.

Izraelski veleposlanik u Portugalu, Dor Shapira, pisao je lisabonskom gradonačelniku da Izrael više neće sudjelovati na konferenciji zbog Cosgraveovih 'nečuvenih' izjava te potaknuo više kompanija da otkažu svoje sudjelovanje. 'Čak ni tijekom ovih teških vremena nije u stanju ostaviti po strani svoje ekstremne političke stavove i osuditi terorističke aktivnosti Hamasa protiv nevinih ljudi', napisao je na LinkedInu.

Izrael je lider u tehnologiji i umjetnoj inteligenciji (AI), najpoznatijim izvoznim artiklima zemlje, a situacija pokazuje kako nije samo izraelski tehnološki sektor taj koji je spreman prekinuti poslovne veze zbog sukoba.

Monique Woodard, osnivačica američke tvrtke rizičnog kapitala Cake Ventures, također je najavila da neće sudjelovati na Web Summitu zbog Cosgraveovih komentara. 'Ovo je bila teška odluka samo zbog osnivača čiji će potez utjecati na to da mnogi investitori iz cijelog svijeta odluče ne sudjelovati', napisala je Woodard na X-u.