ingenuity u akciji

[VIDEO] Sve je odvažniji: Pogledajte najdulji i najbrži let NASA-inog helikoptera na Marsu

01.06.2022 u 10:40

Bionic
Reading

Minijaturna letjelica i dalje radi bez poteškoća te izvodi sve odvažnije letove nad površinom Crvenog planeta

NASA-in helikopter Ingenuity nastavlja probijati rekorde čak godinu dana nakon završetka prvog kontroliranog leta Marsom. Helikopter je nedavno probio još dva rekorda: svoj najdulji i svoj najbrži let.

Helikopter je u 25. letu preletio 704 metra brzinom od 19 kilometara na sat.

Izvor: Društvene mreže / Autor: NASA / JPL

Premda u zemaljskoj terminologiji ovo ne zvuči kao nešto posebno, valja uzeti u obzir da je gustoća zraka na Marsu manja od 1 posto zemaljske. NASA je podijelila crno-bijeli video putovanja odrađenog 8. travnja.

'Za naš četvrti rekordni let Ingenuityjeva je kamera pružila vizuju leta na visini od 10 metara iznad površine Marsa brzinom od 19 kilometara na sat', rekao je voditelj tima Ingenuity Teddy Tzanetos.

Snimka je, napominje The Next Web, kraća nego što je opisala NASA, dijelom zato jer je agencija let od 161.3 sekunde ubrzala pet puta, smanjivši duljinu videa na 35 sekundi.

Na snimci vidimo kako se Ingenuity prvo podiže na 10 metara iznad površine te nakon toga ubrzava do maksimalne brzine u manje od 3 sekunde.

ISTRAŽIVANJE SVEMIRA

Crveni planet ne prestaje fascinirati: Pogledajte deset neobičnih prirodnih pojava na Marsu

Pogledaj galeriju

Helikopter nakon toga kreće prema jugozapadu te se spušta na ravnom komadu terena. Riječ je o, naglašava izvor, potpuno autonomnom letu kojeg je planirala i programirala NASA, s time da helikopter koristi ugrađene senzore kako bi se snalazio na Marsu. Novopostignuti rekord nije Ingenuityjev posljednji - nakon što je NASA nedavno izgubila komunikaciju s misijom, u svibnju ju je ponovno uspostavila.

Ingenuity se sad priprema za rad tijekom teške marsovske zime.