otkriven datum

Musk najavio: Evo kad ljudi idu na Mars

18.03.2022 u 09:41

Bionic
Reading

Kompanija planira i prvo orbitalno lansiranje rakete Starship koje bi se trebalo održati tijekom ožujka, no točan datum još je nepoznat

Direktor SpaceX-a Elon Musk najavio je datum prve ljudske misije na Mars - na Crveni planet bismo uz pomoć rakete Starship trebali sletjeti 2029.

Tehno milijarder donedavno je mislio da će prve misije prema Marsu do destinacije stići već 2024. ili 2026., no razvoj najnovije rakete susreo se sa poteškoćama. Jedna od njih je bila i tužba Jeffa Bezosa i njegove kompanije Blue Origin koji su NASA-u i SpaceX odvukli na sud zbog 'nepoštene dodjele sredstava za izradu slijetala na Mjesec'.

Kompanija se također susrela sa odgodom planova nakon što su internetsku uslugu Starlink morali kalibrirati da radi na području ratom zahvaćene Ukrajine.

SpaceX je unatoč okolnostima postigao nekoliko dostigunća u izradi višeplanetarne rakete koja može prenositi ljude i teret - spojivši primarnu letjelicu na buster Super Heavy. Starship će spajanjem na buster u orbitu moći dostavljati do 150 tona tereta što ga čini najmoćnijom raketom ikad.

Prvi orbitalni test za Starship najavljen je za idući mjesec kad će iz Starbasea proputovati sat i pol do slijetališta smještenog u blizini obale Havaja.

Podsjećamo, do danas smo imali velik broj testnih letova na velikim visinama, premda je samo jedna završila uspješnim slijetanjem. Najveći problem kod Starshipa je osigurati mogućnost višestrukog korištenja kojeg Musk smatra fundamentalnim korakom pri transformiranju čovječanstva u višeplanetarnu vrstu.

  • +2
Musk Starship Izvor: Profimedia / Autor: Reginald Mathalone/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

'Koliko bi koštale avionske karte da zrakoplovi ne mogu letjeti više puta?' pitao je Musk tijekom eventa održanog prošlog mjeseca kad je najavio da će letovi kasnije koštati svega par milijuna dolara, što je opisao kao 'vrlo jeftino' po današnjim standardima.

Finalni je cilj do 2050. uspostaviti trajnu koloniju na Marsu uz uvjet da ljudske misije krenu prije 2030. U odgovoru na pitanje na Twitteru, Musk je rekao da će datum slijetanja na Mars biti negdje tijekom 2029.

Put do Marsa bi, prema Musku, imao nekoliko koraka - prvo bi se Starshipom posada i oprema dovela u orbitu gdje se brod puni gorivom te u jednom trenu nastavlja sedmomjesečno putovanje do Marsa, objašnjava Independent.