video servisi

YouTube zaoštrio mjere protiv AI sadržaja, pogotovo deepfakea: Evo što spremaju

16.11.2023 u 10:16

Bionic
Reading

YouTube će penalizirati sve kreatore koji u opisu videa jasno ne daju do znanja da sadržaj uključuje neispravne informacije ili deepfake. Usluga će također korisnike upozoriti ako video koji gledaju sadrži gore navedene elemente

YouTube je najavio da će uskoro naložiti kreatorima da otkriju stvaranje izmijenjenog ili sintetičkog sadržaja koji se čini stvarnim, uključujući sadržaj stvoren pomoću generativnih AI alata. Nakon učitavanja, kreatori će imati dodatne opcije za označavanje je li njihov sadržaj realistično izmijenjen ili je riječ o sintetičkom materijalu.

'Primjerice, neki video bi mogao biti generiran umjetnom inteligencijom i realistično prikazivati događaj koji se nikada nije dogodio ili pak nekoga kako govori ili radi nešto što zapravo nije napravio', rekli su iz tvrtke.

Ovaj zahtjev za otkrivanjem podataka posebno je ključan za sadržaj koji se dotiče osjetljivih tema kao što su izbori, sukobi koji su u tijeku, javnozdravstvene krize ili pak sadržaj koji uključuje javne službenike. YouTube je upozorio da se kreatori koji ne otkrivaju ove informacije mogu suočiti s posljedicama poput uklanjanja sadržaja, suspenzije iz Partnerskog programa za YouTube ili drugih kazni.

YouTube će gledatelje obavijestiti o izmijenjenom ili sintetičkom sadržaju na dva načina: novom oznakom koja ukazuje na prisutnost izmijenjenih ili sintetičkih elemenata i, za osjetljive teme, istaknutijom oznakom na video playeru, izvještava BusinessToday. Tvrtka je naglasila da neki sintetički mediji, bez obzira na označavanje, mogu biti uklonjeni s platforme ako krše 'Smjernice zajednice', posebno u područjima gdje sama oznaka možda neće dovoljno ublažiti rizik od štete.

U bliskoj budućnosti YouTube će svojim korisnicima omogućiti da zatraže uklanjanje sadržaja generiranog umjetnom inteligencijom, kao i drugog sintetičkog/izmijenjenog sadržaja koji simulira osobu koju je lako moguće identificirati, uključujući njezino lice ili glas.

Međutim, YouTube je također pojasnio da neće biti uklonjen sav sadržaj koji spada pod ovu kategoriju. Videi koji neće biti maknuti bit će oni koji podrazumijevaju razne čimbenike poput elemenata parodije ili satire, kao i to može li se osoba koja podnosi zahtjev za brisanje jedinstveno identificirati.

'Kako bismo riješili ovu nedoumicu, u nadolazećim mjesecima uvest ćemo ažuriranja koja obavještavaju gledatelje kada je sadržaj koji vide sintetički', dodao je YouTube.

Platforma također uvodi značajku koja omogućuje glazbenim partnerima da zatraže uklanjanje glazbenog sadržaja generiranog umjetnom inteligencijom koji oponaša umjetnikov vokal. Ovi zahtjevi za uklanjanje bit će dostupni izdavačkim kućama ili distributerima koji predstavljaju umjetnike u YouTubeovim ranim glazbenim eksperimentima s umjetnom inteligencijom.