Jurica savjetuje

Vjenčanje - pravila darivanja

26.04.2012 u 21:42

Bionic
Reading

Sezona vjenčanja je krenula punim mahom. Budući supružnici diljem zemlje šalju pozivnice članovima obitelji, prijateljima i kolegama s posla. Vjenčanje je proslava ljubavi – dan kada se pred zakonom, svevišnjim i cijelim svijetom obznanjuje ljubav između dvoje ljudi. Jurica savjetuje kako dati i primiti poklone

Dvoje ljudi koji ulaze u brak žele da se okolina i oni sami osjećaju odlično, te se zato pomno bira svaki aspekt njihovog posebnog dana. Planiranje vjenčanja može postati popriličan izazov jer moraju izabrati haljinu, odijelo, pozivnice, restoran, jela koja će se servirati, smještaj za goste i brojne druge detalje koji ne smiju biti izostavljeni.

Jedan od najvažnijih i najstarijih dijelova vjenčanja čini darivanje te primanje vjenčanog poklona. Iako su ceremonija i proslava vjenčanja različite u svakoj regiji svijeta, više manje svi imaju vrlo sličan oblik kada je darivanje u pitanju. Cilj je, osim osobnim dolaskom, mladencima zaželjeti puno sreće i uspjeha u netom sklopljenom braku kroz poklon. Nemojte misliti da sva težina svijeta pada na vaša ramena onog trenutka kada ste pozvani na vjenčanje; poklon ne mora nužno biti astronomski skup ili dekadentan. Mladenci slave ljubav - vjenčanje kao cilj bogaćenja ili dobivanja novca je travestija.

Svi koji imaju imalo ukusa i ne žele se ponašati poput nouveau riche bogataša poklonit će nešto značajno što ih povezuje s mladim bračnim parom te aludira na boljitak, bez obzira na novčanu vrijednost. Također, krajnje je neukusno i apsolutni faux pas ako budući mladoženja ili mlada traže goste poklone; nemojte nikada pisati na pozivnice ili osobno govoriti ljudima kakve poklone želite. Čak i ako ste se malčice amerikanizirali, pa ste odabrali jedan ili više dućana u kojima goste čekaju sastavljeni popisi željenih poklona, takve liste nije obvezno pratiti, a o poklonima se ne priča. Gosti mogu pokloniti predmete ili novac prema vlastitom nahođenju.

Radi li se o mladom bračnom paru koji tek treba sviti bračno gnijezdo, gosti će toga itekako biti svjesni i vrlo vjerojatno će sami izabrati valjani poklon ili pripremiti kuvertu s novcem. Goste se ne smije tražiti da plate ratu kredita, kupuju kuhinjske elemente, garnituru za dnevnu sobu ili medeni mjesec. Sav razgovor o novcu i poklonima je neukusan te pokazuje manjak dobrog odgoja.

Ipak, postoje iznimke pravilu kada se smije govoriti o poklonima. Ne žele li mladenci poklone, to bi trebali dati do znanja obitelji i bliskim prijateljima koji će potom razglasiti, tj. prenijeti odluku dalje. No opet usmenim i nikako pismenim putem. Drugi slučaj je ako mladenci žele da se novac donira u humanitarne svrhe, tada se vrlo suptilno može napisati dodatak pozivnici (npr. u istoj kuverti ili e-mailu) u kojem će zaljubljeni par napisati kamo bi želio da gosti uplate novac.

Sve poklone, uključujući i one neželjene, nepotrebne, pa čak i ponekad bizarne primajte s puno zahvalnosti jer morate imati na umu da je ta osoba odvojila dio svog vremena da misli na vas, kupi poklon, zapakira ga i dođe vam na vjenčanje. Osmijeh vas ništa ne košta, a poklon možete mirne duše zamijeniti u trgovini ili ga kasnije pokloniti nekome kome bi se stvarno svidio – uvijek se neki rođendan ili prigoda skriva iza ugla. Radi li se o pokonu velike sentimentalne vrijednosti osobe koja vam ga daje, zadržite ga.

Još jedan od usvojenih običaja sa Zapada koji mi se sviđa su zahvalnice. Na vjenčanjima kod nas i u regiji se dijele konfeti ili mali pokloni u obliku cvijeća, bilja te slatkiša kao znak sjećanja na vjenčanje. Ne dajte se zbuniti, i dalje je lijepa gesta zahvaliti nekome na dolasku i poklonu putem pisma. Imperativ je na ručno pisanom obliku, iako i e-mail može proći. Svaki poklon traži pismenu zahvalu čak i ako je jedna osoba dala više poklona. Nikada nije kasno zahvaliti se, ali ciljajte na zahvalu do maksimalnih mjesec dana od vjenčanja. I zaboga, budite kreativni i šarmantni u pisanju zahvalnica.

Ukoliko ste dobili pozivnicu za vjenčanje, a ne možete doći, niste obvezni slati poklon - pošaljite čestitku. Želite li ipak poslati poklon, svakako s njime pošaljite čestitku u kojoj žalite zbog nedolaska.

Autoriteti poput profesora, šefova i slično ne moraju kupovati poklone, osim čestitki i cvjetnih buketa ili ukrasnog bilja.

Kada se pokloni vraćaju? Ako je vjenčanje nažalost otkazano, pokloni se vraćaju ako par još nije živio zajedno, tj. mjesec do dva nakon vjenčanja ako pokloni nisu korišteni ili ako novac nije potrošen uz napisani razlog zašto se vraća.

Radi li se o vjenčanju izvan vašeg mjesta boravka i/ili na koje ste sami podmirili troškove putovanja, poklon nije obvezan. Što više morate potrošiti na put, to manji poklon možete donijeti, više se ni ne očekuje. Mladenci će biti sretni da ste došli i proslavili s njima. Više im je stalo do vas nego do poklona! Sagledajte vlastite financije i darujte prema mogućnostima.

Pitate se koliko je prema bontonu potrebno dati novca, odnosno koliku bi vrijednost poklon trebao imati? Prije svega sentimentalnu, a potom financijsku. Za kolegu izdvojite do 600 kuna, za člana šire obitelji ili prijatelja do 700 kuna, a bliskim članovima obitelji ili prijateljima od 800 kuna i nadalje. Imate li novčanih problema ili više vjenčanja u kratkom vremenskom razmaku, poklon možete predati i kasnije, do šest mjeseci nakon vjenčanja.