Stav

Doviđenja Radio Taxi Zagreb

04.07.2012 u 10:14

Bionic
Reading

Kako nas je taksist Radio Taxija Zagreb odbio voziti i što to znači u vrijeme interneta

Iako imamo tek desetak minuta do dogovorenog sastanka u 19 i 15, jučer baš nakon što je palo ono malo kiše, ležerno šećemo do taksi stajališta Pluto, kraj Tuškanove. No stajalište je prazno pa zovemo Radio Taxi Zagreb, no ni nakon tri poziva nitko nam se ne javlja. S obzirom na toda se opasno bližimo trenutku u kojem ćemo kasniti, zovemo Eko taxi, gdje nam kažu kako dolaze za pet minuta. Čekamo na stajalištu Pluto i u međuvremenu dolazi taksi vozilo Radio Taxi Zagreb.

Nakon deset minuta, a kako Eko taxi još nije stigao, otkazujemo i krećemo prema parkiranom vozilu. Vozača koji stoji malo dalje pitamo može li vožnja, no on nas odbija i kaže da sad čekamo konkurenciju koju smo zvali. Nakon toga slijedi čitav set jadikoviki i optužbi - Linić, Karamarko, Gradska skupština, država, porezi, nameti, mafija i svi koji ih žele uništiti, a zbog čega nas on sad ne želi voziti. Ja mu pokazujem da smo zvali i Radio Taxi Zagreb tri puta i da se nisu javili, pa se tu javlja nova urota u kojoj im smješta opet netko treći. No također kaže da je obrtnik i da je njegovo pravo uskratiti nam uslugu. I to je u redu. Baš kao što je u redu da ja biram drugog taksi prijevoznika isključivo zbog ovog.

No ono što ne razumiju u Radio Taxi Zagrebu je da ja njih ne vidim kao tisuću i nešto obrtnika od kojih svaki radi za sebe, već kao jedno udruženje koje svatko od njih predstavlja. I kad nam je taj taksist uskratio jučer vožnju jer smo zvali konkurenciju to je utjecalo na sve njegove kolege i na percepciju cijelog udruženja. A budimo realni i guglajmo, nije da se rado o omiljenom taksi udruženju - još će godinama morati raditi na tome da poprave percepciju javnosti o sebi.

I to nije jedina stvar koja će se zbog ovog slučaja promijeniti - uvijek ću odabrati nekog drugog prijevoznika i svojim ću prijateljima reći da učine isto. Kad kažem prijateljima, ne mislim samo na prijatelje s kojima idem na kave, more već na sve s kojima se 'družim' na društvenim mrežama, što je danas sasvim normalna stvar - dijeliti tako. I ne samo ja - svaki korisnik njihove usluge, ako nije zadovoljan u tren će to podijeliti s prijateljima, prijatelji će podijeliti dalje i uskoro dobar dio Zagreba čita zašto odabrati drugog taksi prijevoznika. Znate već kako se danas stvari brzo prošire.

U vrijeme krize kad mi se 90 posto njih žalilo tijekom vožnje (a bio sam dobra stranka Radio Taxi Zagreba, često im ostavljao i napojnice, nemam auto ni vozačku) kako je teško i konkurencija i nema posla i cijene benzina su visoke i u doba društvenih mreža - odbiti na ovakav način pružiti uslugu, može biti samo još jedan fail ovog udruženja.

Taksista smo prijavili centrali, ali su nam rekli kako ne mogu ništa učiniti ako se nismo vozili. I još jedna stvar koju smatram neprikladnom - imati tagline na stranici koji kaže 'jedini taksi koje voze samo Zagrepčani', ali to je drugi problem, smatrati kako će netko odabrati njih zbog toga.