Jurica savjetuje

Dobiti posao

28.03.2013 u 11:15

Bionic
Reading

Svjetska gospodarska kriza pogodila je svakoga od nas, a svjetlo na kraju tunela još se uvijek čini dovoljno daleko da se ne bismo bojali što donosi sutra. Muči i problem klimatskih promjena koje nam pred sam Uskrs donose snijeg pa se pitamo očekujemo li ovih dana zečeve ili Djeda Mraza... Jurica savjetuje što poslodavci traže u nama

Često se zna dogoditi da vam potraga za novim poslom i sama po sebi postane posao. Sigurno ste, barem se nadam, naučili pisati životopis te kako ga prilagoditi potencijalnom poslodavcu kojem ga šaljete. Slali ste ga na nebrojene e-mail adrese, stavljali ih na web-stranice agencija za zapošljavanje te slali klasičnom poštom. Ukratko, potrudili ste se predstaviti se u najboljem svjetlu, ali možda na kraju dana niste ni svjesni da ustvari nemate crte osobnosti koje taj poslodavac traži.

Najnoviji trendovi u traženju zaposlenika, tj. u procesu zapošljavanja pokazali su da se u budućim zaposlenicima traži sklop više međusobno interpoliranih karakteristika koje vas na kraju dana čine osobom punom općeg znanja i dobroga odgoja. Ukratko, trebali biste imati savršenu kulturnu formu.

Što to znači u svakodnevici dok pripremate životopis ili se pripremate za razgovor za posao? Sljedećeg bi se trebali držati ne samo oni koji planiraju graditi karijeru u državi i izvan nje – pravila su konstantna.

Poslodavac novoga kova prvenstveno traži visoku razinu profesionalnosti, osobne energije i samopouzdanja. Znate kako neki oglasi za posao, najčešće oni u granama hotelijersko-turističkih djelatnosti i zrakoplovne kompanije, unaprijed preporučuju kakav se izgled i ponašanje očekuju tijekom intervjua...

Upravo to vrijedi u svim razgovorima za posao – od trenutka kada prođete kroz vrata tvrtke ili ureda stručnjaka koji će vas intervjuirati, vi ste pod konstantnom analizom; čita se svaki pokret, način na koji ste se rukovali, izrazi lica, govor tijela, odjeća i obuća; ali i način na koji ste se predstavili pa vam zato odmah i sada savjetujem da se ponašate kao biće prepuno životne snage koje vjeruje u sebe i koje je slika i prilika profesionalca koji se traži za slobodnu poziciju u tvrtki.

Ako ste sada zakolutali očima na ovaj podrazumijevajući savjet, znajte da bi i direktor multinacionalne korporacije ostao oduševljen te pod dojmom osobe koja svakim atomom svojeg bića zrači zdravim samopouzdanjem. Ne brkajte bahatost, drskost i snobizam sa samopouzdanjem... Onaj tko nije u startu srdačan, otvoren i pristojan mora prije svega raditi na sebi da bi uopće i mogao nadati se uspješno izvedenom razgovoru za posao.

Sukladno tome, internet je naš najbolji saveznik – uvijek se prije razgovora raspitajte o tvrtki u koju idete, o njihovoj povijesti, direktorima, upravnom odboru pa i najmanjem detalju koji bi mogao biti bitan da biste dobili posao. Proguglajte i osobu koja će vas intervjuirati ako znate njezino ime. Učenje i prilagodba dio su bitnih karakteristika koje želite pokazati.

Tijekom razgovora za posao istaknite radno iskustvo tijekom kojega ste radili neovisno o drugima ili bez direktnog vodstva nadređenog. Spomenite, kroz kratke i zanimljive anegdote, situacije iz prethodnih zaposlenja kada ste sami ispunili zadaću i postigli cilj koji je timu ili odjelu u kojem ste radili omogućio boljitak. Tako ćete istaknuti kvalitete samokontrole i motivacije.

Više od polovice poslodavaca pozorno čita i sluša što im imate za reći kada su vaši privatni interesi i hobiji u pitanju. Prioritet je pokazati da ste individua koja se konstantno razvija, uči, njeguje vlastitu znatiželju te promjene dočekuje otvorenih ruku i uma.

Tvrtke i poslodavci općenito žele zaposlenike koji neće nakon par mjeseci otići, oni žele stabilne pojedince koji neće kolutati očima ili kukati kada dođe do promjene, tj. nadogradnje operativnog sustava i slično. Samo se nemojte uhvatiti u zamku te izgledati kao da imate stotinu interesa što bi moglo značiti da sve radite površno. Istaknite one aktivnosti i interese iz slobodnog vremena koji bi upravo za tu poziciju u tvrtki za koju se natječete bili odgovarajući.

Nikako nemojte lagati jer se puno toga vidi u samome startu ili će se doznati kasnije; napišite bavljenje sportom samo ako doista to radite. Povremeno planinarenje nije sport, ali kao aktivnost može dobro doći. Odlasci u muzeje, kazališta ili njegovanje vlastitog vrta su ostali primjeri.

Tijekom čekanja na red za razgovor ili tijekom samoga razgovora, nikako nemojte prekrižiti ruke jer takav govor tijela signalizira obrambeni stav i otpor – ruke držite opušteno postrance, blago savinute u laktu čime odmah djelujete opuštenije. Sjedite uspravno, ali ne napeto poput strune violine - naginjući se naprijed bi mogli izgledati pomalo agresivno, a  naginjanje unazad moglo bi davati lijen i malčice arogantan stav.

Održavajte kontakt očima nešto dulje nego inače – nemojte zuriti poput teleta, već nastojte uz lagani smiješak držati oči spojenima trenutak više no inače dok se primjerice rukujete. Nas ljude mediteranskih država često krasi mahanje ruka tijekom razgovora, sada to izbjegavajte i nipošto nemojte upirati prstom ili raditi nagle pokrete primjerice cijepanja jer tako bi mogli uništiti uspješnu konverzaciju.

Također pripazite na klimanje glavom – držite je ponosno dignutom na spuštenim ramenima i nemojte poput lutkice u automobilu non-stop klimati.