nova generacija

Američki oklopnjak 'pokorio' balkanske članice NATO-a. Evo zašto je omiljen

21.03.2024 u 09:27

Bionic
Reading

Američki State Department odobrio je ovih dana moguću prodaju dodatnih primjeraka lakih oklopnih vozila (JLTV) Sjevernoj Makedoniji. Nastavak je to svojevrsne amerikanizacije pješaštva vojski nekoliko balkanskih članica NATO-a jer su Sjeverna Makedonija, Crna Gora i Rumunjska još ranije dobile svoje prve primjerke, a sada je za njih zainteresirana i Grčka. Donosimo zašto je Joint Light Tactical Vehicle toliko popularan u jugoistočnoj Europi

Nakon što je Skoplju tijekom 2022. isporučeno prvih 39 JLTV-a, Agencija za obrambeno-sigurnosnu suradnju ministarstva obrane SAD-a izvijestila je o mogućoj dodatnoj prodaji 26 primjeraka lakog oklopnog vozila u vrijednosti od 111 milijuna dolara. Prema planu, makedonska vojska do kraja godine namjerava nabaviti ukupno 152 komada tih poprilično raširenih modela koje proizvodi američki Oshkosh Defence u suradnji s AM Generalom.

Iz zahtjeva za dodatnim količinama vidljivo je da Makedonci namjeravaju naručiti još JLTV-a s daljinskim oružanim stanicama CROWS, strojnicama M240B, automatskim bacačima granata Mk19 Mod III te nosačima za teške strojnice i bacače granata tipa Mk93. Uz to, Skoplje naručuje komplete nosača za integraciju američkog protuoklopnog vođenog raketnog sustava FGM-148 Javelin te čitav niz dodatne komunikacijske opreme i alata, među kojima su prijemnici globalnog pozicioniranja (DAGR) s modulima protiv lažiranja selektivne dostupnosti (SAASM).

O popularnosti JLTV-a u regiji ponajviše govori podatak da je Sloveniji u razdoblju od 2019. do početka 2024. isporučeno 75 primjeraka s daljinskom oružanom stanicom M153 CROWS, koju proizvodi norveški Kongsberg, a njih još 54 tek treba stići u nama susjednu zemlju. Crna Gora je pak u listopadu 2019. naručila 67 JLTV-a, od toga njih 55 u inačici M1280 opće namjene te 10 primjeraka inačice M1278.

Varijanta M1280 u sastavu crnogorske vojske opremljena je Elbitovom oružanom stanicom s trocijevnom strojnicom GAU-19 kalibra 12,7x99 milimetara, a inačica M1278 naoružana je oružanom stanicom Samson 30, također izraelskog porijekla. Izraelci bi, prema nekim najavama, trebali opremiti određeni broj crnogorskih JLTV-a i Elbitovim minobacačkim sustavima Spear Mk2 niskog trzaja.

  • +4
JLTV Izvor: Wikimedia Commons / Autor: Wikimedia Commons - Oshkosh Defence

Zamjena za sveprisutne Humveeje

Rumunjska je u studenome prošle godine dobila prva 33 JLTV-a, a američki Kongres je nešto ranije odobrio zahtjev Bukurešta za dodatnih 95 primjeraka vozila tipa M1278 za tamošnje Snage za specijalne operacije. Za JLTV su interes nedavno pokazali i Grčka, Ujedinjeno Kraljevstvo, Portugal i Poljska, a američki proizvođač u predstojećem razdoblju tek treba isporučiti ranije naručena vozila Izraelu, Mongoliji i Slovačkoj. Valja reći da se JLTV-ovi otprije nalaze u naoružanju SAD-a, Belgije, Brazila i Litve te da razlog njihove raširenosti leži u jednostavnom i pouzdanom dizajnu.

Tvrtka Oshkosh Defence razvila je JLTV za potrebe američke kopnene vojske i Marinskog zbora kako bi zamijenio zastarjelu flotu visokomobilnih višenamjenskih vozila na kotačima tipa Humvee. Prvi prototip, temeljen na lakom borbenom taktičkom terenskom vozilu (L-ATV), isporučen je sredinom 2013., a nakon niza inspekcijskih testova, tvrtka je dobila osmogodišnji proizvodni ugovor vrijedan 6,7 milijardi dolara. Proces nabave čak 17.000 primjeraka bio je zaustavljen u rujnu 2015., kada je Lockheed Martin podnio tužbu Uredu za odgovornost američke vlade (GAO) radi ponovne procjene ugovora. Sud je, međutim, odbio Lockheedov zahtjev i radovi su nastavljeni u veljači 2016. godine.

Oshkoshev JLTV nudi se u četiri varijante, uključujući pomoćno vozilo s dvoja vrata, model opće namjene, nosač oružja za borbene potrebe i model za prijevoz teškog oružja. Vozila se mogu opremiti nizom naoružanja i komunikacijskih sustava kako bi se ispunili zahtjevi specifični za određene misije.

Od Kongsbergove oružane stanice do lansera Hellfirea

Najrasprostranjenija inačica opće namjene u američkoj vojsci i marincima najčešće je naoružana Boeingovim kompaktnim laserskim oružanim sustavom (CLWS) i daljinskom oružanom stanicom Kongsberg Protector LW30 s topom M230LF ili dvostruko stabiliziranom daljinskom oružanom stanicom (RWS) Samson s istim topom. Vozilo je moguće naoružati i Boeingovim lanserom za protuzračnu obranu kratkog dometa (SHORAD), a koji integrira lanser M299 s četiri rakete Hellfire i strojnicom M3P kalibra .50.

Govoreći o zaštiti posade, valja spomenuti sustav CORE1080 jer znatno povećava preživljavanje optimizirajući sigurnost vozila integracijom naprednih inženjerskih tehnika. Vozilo JLTV nudi zaštitu od mina na razini MRAP, posebice ispod trupa, a ugrađeni su i zaštitni komplet za strijelca, toplinski i elektromagnetski vizualni sustavi, integrator sustava oružja, razni elektronički ometači te automatski aparati za gašenje požara.

Inače, JLTV pokreće Duramaxov V8 turbo-dizelski motor spojen sa šesterostrukim automatskim mjenjačem koji osigurava maksimalnu brzinu od 110 kilometara na sat. Tu je i inteligentni sustav ovjesa TAK-4, koji pruža udobnu vožnju po različitim terenima, s time da postoji i mogućnost finog podešavanja pomoću internih kontrola na temelju vrste terena. Potrebno je reći da postoji i inačica A2 te da, uz novu opremu, ima snažniji motor i manju potrošnju goriva zahvaljujući ugradnji litij-ionskih baterija. Najnovija generacija također ima još napredniji prijenos, ažurirane električne sustave i visokokvalitetnu zaštitu od korozije.