zatražio azil

Poljski sudac prebjegao u Bjelorusiju: 'Bit će marioneta Putina i Lukašenka'

07.05.2024 u 11:41

Bionic
Reading

Sudac pokrajinskog upravnog suda u Varšavi Tomasz Szmydt prebjegao je u Bjelorusiju i najavio da će podnijeti zahtjev za političkim azilom zbog neslaganja s politikom poljske vlade

'Izražavam prosvjed poljskim vlastima koje pod utjecajem SAD-a i Velike Britanije vode zemlju u rat. Poljski narod podržava mir i dobrosusjedske odnose s Bjelorusijom i Rusijom. Zato sam u Minsku i spreman sam reći istinu', rekao je Szmydt na tiskovnoj konferenciji u Minsku 6. svibnja, a prenosi ukrajinski Kyiv Independent. Prebjeg tvrdi da su ga poljske vlasti progonile i zastrašivale zbog njegovih proruskih stajališta te da je bio prisiljen napustiti zemlju. Poljski dužnosnici su, nakon konferencije za medije, prokazali Szmydta kao izdajicu.

'Ne znam od čega bježi Tomasz Szmydt. U prošlosti su slična djela činili oni koji su se bojali odgovornosti za svoje postupke u Poljskoj. Nitko pri zdravoj pameti ne bježi u Bjelorusiju da postane marioneta u rukama Putina i Lukašenka', napisao je savjetnik poljskog predsjednika Stanislaw Zaryn na društvenoj mreži X. Rekao je i kako očekuje da će bivši sudac započeti novu karijeru kao 'propagandna zvijezda za Rusiju i Bjelorusiju'.

Poljska agencija za unutarnju sigurnost rekla je da je otvorila istragu o opsegu povjerljivih informacija kojima je Szmydt mogao imati pristup dok je bio sudac. Bjelorusija, predvođena diktatorom Aleksandrom Lukašenkom, blizak je saveznik Rusije i pružila joj je veliku potporu u ratu u Ukrajini. Bjeloruska vojska redovito provodi vojne vježbe duž svoje granice s Poljskom i drugim zemljama EU-a.