kuzma kovačić

Autor dizajna hrvatskih kovanica o skandalu s eurokovanicom: Izvedeno je prilično amaterski, žalostan sam

07.02.2022 u 19:57

Bionic
Reading

Akademski kipar Kuzma Kovačić autor je kovanica kuna koje još koristimo, a koji problem oko dizajna eurokovanice s kunom smatra skandaloznim

'Međutim, mene kao autora hrvatske kuna i lipa, optjecajnog našeg novca i drugih zlatnika srebrenjaka najviše žalosti sama činjenica da se uopće kunu zamjenjuje eurom. Mislim da je to bilo naše zadnje sidro našega suvereniteta i znak našeg identiteta i da je to učinjeno mimo volje naroda bez referenduma', rekao je Kuzma Kovačić, akademski kipar i autor kovanica kuna koje još koristimo gostujući u Dnevniku Nove TV.

Kovačić je ispričao kako je izgledao postupak izrade kuna u ono vrijeme. Kaže kako je natječaj bio takav da je bila najprije sastavljena 'komisija ozbiljnih stručnjaka, poznavatelja numizmatike, likovnjaka i drugih' koji su sudjelovali u komisiji te da su bili pozvani kipari na natječaj.

'Sedam ili osam kipara i starih i mlađih. Ja sam bio jedan od mlađih i svi smo morali napraviti rješenja u crtežu i modelu, reljefu. Onda je ta komisija ocjenjivala. To je bio dugotrajan posao, nije to bilo tek ovako mjesec dana, kao što znamo da je ovaj natječaj trajao. Tako da uspoređujući jedno s drugim - ono je bio daleko ozbiljniji posao nego ovaj.', opisuje Kovačić koji se prisjetio i kako je došao na ideju za dizajn kovanice.

Kovčić je za kraj poručio HNB-u kao i svima koji odlučuju o dizajnu eura: 'Niti je izbor motiva do kraja dobar, a ni postupak cijele izvedbe. I prihvaćanje rješenja je prilično izvedeno amaterski tako da sam žalostan, ali vjerujem i puno naših ljudi!'