zaklada pokret

Bivši strateg Donalda Trumpa širi mrežu po Europi, za suradnju su zainteresirane i neke hrvatske stranke

08.02.2019 u 22:09

Bionic
Reading

Steve Bannon, bivši glavni strateg američkog predsjednika Donalda Trumpa, koji je prema mnogima odigrao ključnu ulogu pri njegovu ulasku u Bijelu kuću, oformio je u Europi populističku grupu pod imenom Pokret (the Movement), čiji je osnovni cilj promovirati desne populističke grupe antiimigrantskih i euroskeptičnih stajališta u jednu mrežu. Tako želi pomoći da političari svjetonazora sličnog njegovom uđu u Europski parlament nakon izbora u svibnju ove godine. S Bannonom su, kako doznaje tportal, kontakte ostvarile i neke stranke iz Hrvatske

Saborski zastupnik Hrasta Hrvoje Zekanović potvrdio je za tportal da su uspostavili kontakt s Bannonom, ali osim te informacije za bilo što dalje ostao je suzdržan. Hrast je potpisao deklaraciju o političkoj suradnji s Hrvatskom konzervativnom strankom Ruže Tomašić te u svoj suverenistički blok, kako ga vole nazivati, pred izbore za Europski parlament planiraju okupiti još neke srodne stranke i udruge. Hoće li se svi pridružiti Bannnonovu Pokretu, vidjet ćemo vrlo brzo.

Sam Bannon je u intervjuu za Večernji list krajem prošle godine govorio o geopolitičkom značenju prostora na kojem živimo i važnosti koju za njega ima Hrvatska. Tada je najavio da planira posjetiti Hrvatsku i regiju, upoznati ljude te se pobliže upoznati sa situacijom.

Možda to bude i u angažmanu udruge Vigilare, koja promiče konzervativne i tradicionalne vrijednosti srodne stavovima koje baštini Bannon.

John Vice Batarelo iz udruge Vigilare se nasmijao na spomen Stevea Bannona. 'Vigilare u Hrvatsku uvijek dovodi zanimljive goste i možda u budućnosti to bude on, a možda ne', pitijski je odgovorio Batarelo.

No dalje je u nekoliko rečenica pokazao da ga iznimno cijeni kao vrhunskog intelektualca koji ima nešto reći. 'Što ne znači da se svatko mora s njim slagati', napomenuo je Batarelo. Podsjetio je da su Bannon i Kellyanne Conway došli nekoliko mjeseci pred izbore i praktički izvukli Trumpa. Istaknuo je i da je Bannon pokrenuo svojevrsnu novu konzervativnu paradigmu.

Hasanbegović nam je samo kratko kazao da on 'nije član nijedne internacionale' i ukazao na to da je prije koji dan Bannonovu Pokretu pristupio Nebojša Medojević, vođa Pokreta za promjene, prosrpski orijentiran oporbeni političar iz Crne Gore.

Medojević je u izjavi za portal Radio Slobodna Europa izjavio da će Pokret biti alternativa ljevičarskim i mainstream pokretima te predstavlja političke protivnike aktualnim strankama koje sada dominiraju Europskim parlamentom i utjecajnim svjetskim organizacijama.

  • +3
Steve Bannon Izvor: Pixsell / Autor: Lefevre Sylvain/ABACA/PIXSELL

'Pokret nije međunarodna internacionala, to je zaklada koja će pokušavati pomoći antiglobalističke pokrete, suvereniste, političke pokrete u zemljama koji žele da se odluke o sudbini građana donose u tim zemljama od strane nacionalnih parlamenata i vlada. I da ne budu pod utjecajem nadnacionalnih i nedemokratskih struktura, posebno Europske komisije, Međunarodnog monetarnog fonda i svih struktura koje su se razvile u posljednjih trideset godina pod plaštem globalizma. Dakle, dobro je biti u društvu nekih političkih struktura i političkih pokreta koji predstavljaju alternativu ovom, po nama, pogubnom globalističkom miješanju u poslove i odluke na nivou suverenih država', kazao je Medojević.

Pokret ima sjedište u Bruxellesu, a za sada su mu se pridružila tek Liga talijanskog zamjenika premijera Mattea Salvinija, poznatog po svojim protuimigrantskim stavovima, i dvije manje stranke. Navodno im se treba priključiti i Narodno okupljanje, kako se sada zove nekadašnja Nacionalna fronta francuske ekstremno desne političarke Marine Le Pen.

Bannonov pokret trebao bi služiti i kao neka vrsta kontrapunkta Otvorenom društvu američkog tajkuna i filantropa Georgea Sorosa.

  • +4
Hrast i HKS potpisali Deklaraciju o političkoj suradnji Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek