energetska kriza

Ćorić: 'Zamrzavanje cijena nije realna opcija. Djelovat ćemo, sigurno plin neće poskupjeti 80 posto'

12.01.2022 u 19:58

Bionic
Reading

'Zamrzavanje cijena nije realna opcija. Namjeravamo djelovati i djelovat ćemo. Nikako neće doći do 80 posto poskupljenja, djelovat ćemo', kazao je ministar gospodarstva Tomislav Ćorić

'Cijene bi trebale stagnirati i u jednom trenutku bi trebalo doći do njihova smanjenja', najavio je ministar gospodarstva Tomislav Ćorić gostujući u Dnevniku Nove TV.

Istaknuo je kako zamrzavanje cijena nije dugoročno rješenje te da kratkoročno možemo imati 'rješenje kod zamrzavanja cijena naftnih derivata', ali ono što stoji državi na raspolaganju, dodao je, jesu administrativne mjere.

'Osobno vidim mogućnost umanjenja ovog udara kroz smanjenje poreznog dijela prihoda koji ubire Republika Hrvatska posebice zbog toga što su u ovom trenutku porezne stope kod pline i struje različite', objasnio je Ćorić.

Kako je ministar rekao, Vladin paket vezan uz poskupljenja će biti predstavljen u narednim tjednima.

'Ideja je da bude predstavljen prije 1. travnja kada će doći do korekcije cijena kako plina, tako i električne energije', dodao je.

Na upit kako je premijer Plenković spominjao HEP te znači li to da će i ta tvrtka podnijeti financijski teret, Ćorić je rekao kako HEP u ovom trenutku podnosi teret računa električne energije za građane na području pogođenom potresom.

'Hrvatska elektroprivreda kontinuirano nosi određenu socijalnu ulogu u hrvatskoj ekonomiji i hrvatskom društvu', dodao je Ćorić.

'Sama rješenja, u onom trenutku kad budu predstavljena bit će jasnija. Ono što stoji je da je takvih rješenja nekoliko. Zemlje članice EU-a išle su od administrativnih zabrana...', rekao je Ćorić napominjući kako želi razdvojiti jasno pitanje u kojem se nalaze opskrbljivači. 

'Cjelokupni gubitak je isključivo njihova odgovornost i njihova managmenta. Dobili su natječaj za opskrbu', rekao je Ćorić.