PIKSELI UVRAĆAJU UDARAC!

Dobre stare igre Star Wars

16.08.2011 u 11:36

Bionic
Reading

Ovog tjedna nastavljamo epski presjek franšize igara Star Wars uzbudljivim popisom najboljih starijih SW naslova

Kao što smo i obećali prije nekoliko tjedana, naša opsesija igrama Star Wars nipošto nije prestala jednom temom. Kao i svaka spomena vrijedna trilogija, naša serija članaka o fenomenu igara s temom George Lucasovog remek-djela nastavlja se. Ovoga vam tjedna donosimo neke starije hitove Star Wars koje ćete, ako ste retro gejming fan ili ne želite nadograđivati PC kasu koja vam sjedi na stolu već petnaest godina – definitivno htjeti pokrenuti.

 

Ne znamo što vi mislite o ovome, ali da se SVAKA IGRA reklamira na ovaj način, svi bi gledali trailere...

Franšiza Star Wars, iz perspektive rentabilnosti, komercijalni je fenomen. George Lucas je Hollywoodu dokazao kako se na filmovima može zarađivati daleko nakon što mušterija izađe iz kinodvorane. 'Zvjezdani ratovi', ili poznatiji kao 'Ratovi zvijezda', prvi je film koji je na sebi okrenuo fantastičnu količinu novca neposredno nakon što se izvrtio na velikom ekranu zahvaljujući igračkama, majicama, collectablesima i sličnim đinđama. Također, film je koji je dokazao kako epska priča koja kombinira elemente nordijske mitologije, japanskog samurajskog filma i grčkih epova može doslovno postati popkulturna ikona.

 

Star Wars, igračke u sedamdesetima

 

I u devedesetima. Battleship?!


 

 

Tolika, dapače, da trideset godina kasnije još najavljuju igre s neiscrpnim ekspanzijama svemira. Naime, originalni filmovi bili su elegantno eksploatirani tijekom 20-ak godina pretvaranja u videoigre, pa su autori naslova uz blagoslov Lucasa počeli raditi svakakve 'zakulisne priče' i zaplete koji su se dešavali prije i poslije filmskog serijala. Naravno, stare navike teško umiru, tako da su mnoge igre poput Nintendovih Shadows of the Empire na svaki mogući način uvaljivali čuvenu bitku za Hoth kao jedan od levela. Znate ono, kablovi, walkeri koji padaju, sreći nikad kraja. Ma uostalom, pogledajte klip ako vam nije jasno o čemu pričamo.

 

Epski!

 


Uglavnom, da vas ne zamaramo nabrajanjem naslova koji je izašao od izlaska filma do danas, odlučili smo iskoristiti svoj gejmerski 'know-how' i izabrati pet najepskijih igara stare škole. Napominjemo, pažljivo smo birali iz kompletnog popisa naslova te se odlučili držati razdoblja do tamo negdje 1995. Uostalom, kamo bismo stigli da smo stali s 1985. godinom,  jer malo koga, osim starijih šmekera, zanimaju nasloviAtari 2600. Napomenimo samo da popis nije doslovan top 5 SW igara, već naš izbor 'spomena vrijednih evergrina'

 

Atari 2600 u punom sjaju

 

 

Super Star Wars: Return of the Jedi

 

Prva, no nipošto najlošija u seriji, Nintendova je Super Star Wars: Return of the Jedi. Igra, kao što njezin naslov i sugerira, prati istoimeni film, a čitava stvar pakirana je u šarmantnu 16-bitnu grafiku te odiše gomilom natprosječne igrivosti. Naime, za razliku od svih silnih đinđa igara koje izlaze neposredno nakon izlaska filmova, ova iteracija (koju je blagoslovio i krstio Lucasarts, logično) zaista i do današnjeg dana posjeduje status klasika. Dapače, čak je dostupna na Virtualnoj konzoli. Kao i kod većine tadašnjih Nintendovih naslova, Super Star Wars izašao je na praktički svakoj tada dostupnoj Nintendovoj platformi. Stoga, ako vam je stalo do autentičnog iskustva igranja ove igre, opcije su pred vama (iako toplo preporučujemo da igrate verziju za Super Nintendo).

 

Jedan od levela u SSW-u

 

 

X-Wing

 

Drugi naslov koji nam se zavukao u srce, jetru te mozak je čuveni X-Wing. Kao što ste možda i pretpostavili, igru je radio Lucasarts te je plasirao kao pokušaj izrade svemirske simulacije kombinirane s klasičnom pričom. Igra je zahvaljujući fantastičnoj glazbi i (tada) vrhunskoj grafici postala kultni hit koji je rezultirao Tie Figterom'dark side' nastavkom koji vas stavlja u gaće pilota na strani Imperije. Sve u svemu, ako ste bili fan svemirskih opera tipa Wing Commander, a ujedno čeznuli za eskapadama dostojnima samo Star Wars franšize, X-wing i Tie Fighter bile su igre koje ste jednostavno MORALI igrati. Ove dvije igre (izašle 1993. i 1994., respektabilno) rezultirale su izlaskom X-Wing vs Tie Figter (multiplayer mješavinom koja je dosta slabo prošla kod fanova serijala) te svojevrsnim iskupljenjem pod imenom X-Wing Alliance. Sve u svemu, ako niste igrali nijednu od ovih epskih igara, padate nam u očima. Stvarno.

 

Sjećate li se ovoga?

 

Epski Tie Fighter...

 

 

Rebel Assault

 

Treća igra koju bismo ubrojili među favorite u kontekstu starih SW igara definitivno je Rebel Assault. Gledano iz današnje perspektive, ova igra ima skoro sve razloge zašto je radije koristiti za gađanje limenki na ogradi nego pokretanju u računalu. Međutim, gledano iz perspektive tadašnjih igrača, epska grafika, filmske sekvence i šaroliki gameplay činili su je tehnološkim čudom. Napomenimo, u ono vrijeme FMV igre bile su hit upravo zbog otkrića novog medija na koji se, konkretno, moglo natrkati enormna količina filmova i slika. Što se same priče tiče, ona je relativno zabavna. Radnja je smještena u timeline četvrte epizode, iako Lucasarts nije mogao izdržati da ni u nju ne ubaci prokletu sekvencu bitke za Hoth. Ne, stvarno – koji im je bog s tim walkerima? Mislim, jasno je nama da je ta scena jedna od poznatijih u 'Star Warsu', no forsiranje u svaku drugu igru zaista graniči sa zdravim razumom. Uglavnom, Rebel Assault možda po današnjim standardima spada u FMV treš igre, no u doba kada je izašao igračima je dao onu slatku dozu filmske interakcije koju nije napravila niti jedna SW igra do tada.

 

Napeto, uzbudljivo i napeto

 

Ovo... vraća sjećanja :P

 

 

 

Star Wars: Dark Forces

 

Četvrti u popisu te vjerojatno najveći tearjerker za FPS retro fanove je Star Wars: Dark Forces. Pogonjen engineom Jedi, ovaj shooter predstavljao je, kako bi ameri rekli, state-of-the-art, proizvod u redovima pucaljki iz prvog lica. Zahvaljujući pokretaču dizajn levela mogao je izvoditi tehnološke vratolomije koje druge pucačine nisu mogle ostvariti ni u najluđim snovima. O čemu se radi, pitate se? O katovima – eto o čemu. Leveli u Dark Forcesima mogli su imati više razina – što je u to doba bila jako velika stvar. Također, priča se igraču prezentirala preko niza uzbudljivih cut-sekvenci i atmosferične naracije. Visoki produkcijski standardi upražnjeni tijekom izrade naslova nisu ostali neuzvraćeni – igračka zajednica doslovno je poludjela za igrom te je u prvih tjedan dana nakon izlaska pokupovala rekordnih 300.000 primjeraka. Gledano iz današnje perspektive, Dark Forces je retro klasik s osrednje lošom grafikom i sjajnom pričom. Ako volite 'Star Warse' i zbog nekog razloga planirate odigrati sve SW klasike u potezu 1990-2000, ovaj hit iz 1994. će vas zasigurno oduševiti.

 

Fantastični Dark Forces

 

 

Star Wars: Shadows of The Empire

 

Peti retro megahit kojim ujedno i završavamo pregled kroz starije SW naslove je N64 naslov Shadows of the Empire. Ovaj 3D miš maš pucačine iz prvog lica, pilotske jurnjave te koječega drugoga razvijen sa strane Nintenda i Lucasartsa. SoTE je bio rađen u punom 3D-u kako bi prikazao moć nove N64 konzole. Rezultat možda i nije bio najimpresivniji. Ipak, velik broj fanova franšize uživao je u ovom konzolaškom 3D naslovu. Ako i zbog čega drugog, onda zbog starog dobrog SW štimunga koji se, hvala bogu, provukao u svaku poru naslova. Iz osobnog iskustva mogu reći da je igra u doba izlaska bila zaista solidna, iako zbog vremena potrebnog za njezino završavanje i ne baš najisplatljiviji naslov na koji biste mogli potrošiti novac.

 

Mislili ste da ne možemo završiti članak bez barem još jedne bitke za Hoth? Prevarili ste se!

 

Još malo pucanja iz trećeg lica!

 


Sve u svemu, ovim i prijašnjim SW člankom samo je dokazano kako George Lucas očito ne planira prestati zarađivati na tekovini svojih filmova. Uskoro bi trebao doći i drugi veliki multiplayer, Lego Star Warsi su hit, a nove generacije uživaju u seriji animiranih filmova rađenih u jeku akcijski napumpanih Clone Warsa. Ali znate što? Bitno nam je da u svemu tome ima neka mjera. Sve je super dok developeri u očaju ne odluče sve prostituirati izradom naslova u kojima kao SuperJedi u maniri God of Wara masakrirate walkere i siječete stormtroopere na komade. Zar ne?