NORMALIZACIJA ODNOSA

EU potiče Beograd i Prištinu da omoguće povratak Srba u kosovske institucije

18.04.2023 u 16:22

Bionic
Reading

Glasnogovornik Europske unije Peter Stano poručio je u utorak da Kosovo i Srbija imaju dužnost dati prioritet povratku Srba u kosovske institucije, koje su napustili u vrijeme krize na sjeveru Kosova potkraj prošle godine, javili su prištinski mediji.

Stano je za Gazete express rekao da je osnovni dio implementacije Briselskog sporazuma i Ohridskog aneksa održivi povratak Srba u institucije Kosova, uključujući i lokalnu vlast.

Beograd i Priština prihvatili su 27. veljače u Bruxellesu europski prijedlog za normalizaciju odnosa, a potom 18. ožujka u Ohridu i Aneks tog sporazuma koji obje strane trebaju implementirati, što će dalje utjecati na pojedinačne procese eurointegracija.

Stano je za prištinske medije naglasio kako se EU angažirala na obje strane kako bi e radilo na ublažavanju napetosti i na tome da Srbi ispune svoje obveze u dijalogu i vrate se u institucije, a da Kosovo omogući da dođe do toga.

"Imperativ je da se vratimo u situaciju da Srbi s Kosova aktivno sudjeluju u lokalnoj upravi, u policiji i pravosuđu na sjeveru Kosova", rekao je Stano i poručio kako je neophodno da "obje strane odigraju svoju ulogu" u tome.

Stano je nagovijestio da EU neće moći prinuditi bilo koga "na sudjelovanje u demokratskim procesima".

"Međutim, EU se ne može obvezati da učini te demokratske procese uspješnim. Dužnost Kosova i Srbije je da daju prioritet povratku Srba s Kosova u lokalnu vlast, policiju i pravosuđe i da se dogovore o putu naprijed koji je sveobuhvatan, pravičan, demokratski i miran", rekao je Stano.