USKORO ŽIVI KAPETAN AMERIKA

Evo kako Kinezi misle stvoriti supervojnike po uzoru na Marvelove stripove

18.07.2017 u 20:36

Bionic
Reading

Kineski genetičari nastavili su stvarati ‘superpse’ s jako povećanom mišićnom i tjelesnom masom, koji su mnogo jači i moćniji u odnosu na ostale pripadnike svoje vrste, a koji bi trebali postati vojni i policijski psi. Ohrabreni uspjehom, Kinezi smatraju da se istom metodom mogu kreirati supervojnici koji bi podsjećali na likove iz Marvelovih stripova poput Kapetana Amerike

Kako piše britanski Express, kineski znanstvenici su tijekom stvaranja superpasa koristili izmijenjeni gen miostatin, koji omogućuje psima znatno povećanje mišićne mase.

Cilj tog istraživanja bio je pronaći pristup generaciji novih modela pasa koji bi se koristili za biomedicinska istraživanja jer su oni slični ljudima kada su u pitanju metaboličke, fiziološke i anatomske karakteristike.

Tijekom istraživanja znanstvenici su koristili pse pasmine beagle, a rezultat istraživanja je lako uređivanje ili mijenjanje gena.

Gen miostatin i njegove karakteristike su, inače, otkriveni još 1997. godine tijekom istraživanja na miševima, a kasnijim testiranjima utvrđeno je da se modifikacijama tog gena za potrebe daljnjih istraživanja kod pasa mogu dizajnirati tipične ljudske bolesti poput distrofije mišića ili Parkinsonove bolesti.         

Kineski genetičari ističu kako su ti mutirani psi idealni za lov, policiju i vojne primjene, a ohrabreni rezultatima istraživanja smatraju da sličnom promjenom gena mogu stvoriti i supervojnike.

Lai Liangxue s Instituta za biološku medicinu sveučilišta Guanghzou smatra kako je Kina pokazala da je u stanju kreirati potpuno novu vrstu moćnog psa, što je osobito važno jer su psi životinjska vrsta koju je najteže klonirati. Valja podsjetiti kako je Južna Koreja prva država koja je klonirala psa, no tamošnji znanstvenici odustali su od daljnjih ispitivanja.

Kinezi pak smatraju kako je ovo tek prvi korak u nizu genetskih istraživanja i inženjeringa, što bi moglo rezultirati i prvim kloniranim čovjekom.