u ponedjeljak

Grbin: SDP nastavlja pregovore s Domovinskim pokretom, evo što je na stolu

27.04.2024 u 21:07

Bionic
Reading

SDP u ponedjeljak nastavlja pregovore s Domovinskim pokretom, potvrdio je predsjednik SDP-a Peđa Grbin za RTL

'Na stolu je ono o čemu govorim danima. Imamo niz stranaka koje su do 14. ožujka bile u opoziciji, koje su glasale protiv izbora Ivana Turudića, lex AP-a. Mi tim strankama nudimo da konstituiramo Hrvatski sabor, da uspostavimo parlamentarni nadzor nad Vladom Andreja Plenkovića da oni ne mogu raditi što žele i da počnemo s ispravljanjem njihovih grešaka. Prvo da stavimo van snage imenovanje Turudića, da maknemo članak 307a, famozni lex AP iz Kaznenog zakona, a onda da vidimo postoje li i druge mogućnosti koje možemo napraviti. Jedna koja se nametnula je rasprava o Izbornom zakonu', rekao je Grbin za RTL i dodao da kada budu imali 76 ruku da će izaći s tim podatkom, a da u međuvremenu neće licitirati.

Zajednički nazivnik te dvije stranke u ovom trenutku, kaže Grbin, su stvari koje se tiču borbe protiv korupcije, a može se razgovarati i o stvarima koje se tiču socijalnog standarda građana.

'Ja sam danas spomenuo, primjerice, pitanje univerzalnog dječjeg doplatka. O njemu se govorilo, HDZ ga je najavljivao, sve oporbene stranke su ga prošle godine podržale. Zagovarali smo ga svi. Imamo jednu drugu stvar, svi zadnjih dvije godine govorimo da je način obračuna mirovina odnosno njihovog usklađenja s inflacijom, plaćom pogrešan. Mi smo predložili zakon. To je isto jedna od stvari oko kojih se možemo dogovoriti. Mi imamo zemlje koje su imale izbore prije šest mjeseci, kao što je Nizozemska, koje nisu u međuvremenu konstituirale vladu, ali to ne znači da te zemlje trebaju biti u paralizi i da ta vlada koja je tehnička ne treba imati', rekao je Grbin.

  • +13
Milanović i Grbin Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Rekao je da u stranci smatraju logičnim da, ako do dogovora za većinu dođe, predsjednik Sabora bude iz SDP-a kao stranke koja je dobila najviše mandata od svih dosad oporbenih stranaka, a nije htio dati konkretan odgovor bi li se u nekoj kombinaciji moglo dogoditi da to mjesto dobije neka druga stranka, primjerice Domovinski pokret i njegov čelnik Ivan Penava, što je također bila jedna od špekulacija koja se ovih dana pojavila u medijima. No, naglasio je da on neće biti predsjednik Sabora.

'Ono što vam sigurno mogu sada reći da ja kao prijedlog za predsjednika Sabora nisam na stolu, niti je to prijedlog koji bi od nas išao', kaže Grbin. I daljje smatra da je angažman predsjednika RH Zorana Milanovića u kampanji SDP-a bio dobar potez.

'Mislim da je Zoran Milanović pokazao veliku odgovornost i napravio je nešto što je dobro. Prvo, izbore je stavio u srijedu, što mislim da bi trebao postati hrvatski standard jer što će nam izbori, ako na njih ljudi ne izlaze. I drugo što je pokazao odgovornost za politički trenutak u kojem se Hrvatska nalazi i uključio se. Odluke Ustavnog suda su bile takve kakve su bile. Sada analizirati šta bi bilo kad bi bilo', rekao je Grbin i dodao da je koaliciji Rijeke pravde to donijelo pet mandata više nego što je osvojio 2020. i da sada razgovaraju oko konstituiranja Sabora.

Iako je prije izbora najavljivao da će će dati ostavku na mjesto predsjednika SDP-a ako njihova koalicija ne pobijedi, sada to ipak neće učiniti, a rekao je da će za nekoliko mjeseci stranka imati unutarstranačke izbore te da će tada sve biti poznato.