sastavljanje većine

Domovinski pokret rastegnuo sjednicu duboko u noć: 'Prije 15 minuta bili smo na 12 potpisa'

08.05.2024 u 06:38

Bionic
Reading

U Banskim dvorima odrađena je nova runda pregovora tehničkog premijera i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića s predstavnicima Domovinskog pokreta oko formiranja parlamentarne većine i Vlade. Između dvije strane pao je dogovor, no on prvo mora biti potvrđen na stranačkim tijelima

Ključni događaji:

  • Pao je dogovor HDZ-a i DP-a oko parlamentarne većine i strukture vlade
  • Tportal doznaje da će DP biti na čelu tri resora - demografije, poljoprivrede i energetike
  • Milorad Pupovac: 'SDSS je odlučio da neće ići s DP-om'
  • Robert Jankovics: 'I mi imamo svoj cunning plan'
  • Andrej Plenković potvrdio je da će DP dobiti tri resora, a budući ministar demografije bit će i potpredsjednik Vlade
  • Ivan Penava potvrdio je ovu raspodjelu resora te precizirao da DP zapravo dobiva cijelo ministarstvo gospodarstva iz kojega se izdvaja zaštita okoliša
  • U brojnim komentarima oporbenih zastupnika izbija ljutnja i razočarenje zbog dogovora HDZ-a i DP-a. Najoštrija je Dalija Orešković, koja strahuje od DP-ovog povijesnog revizionizma, dok Nikola Grmoja tvrdi da je 'Pavao Vujnovac postao gospodar Hrvatske'
  • Obzirom na podjelu Ministarstva gospodarstva na dva resora te formiranje novog ministarstva za demografiju, vlada će imati dva resora više nego sada, primjećuje Jutarnji
  • Domovinski pokret u večernjim satima započeo je sastanak predsjedništva na kojem odlučuje o sporazumu s HDZ-om

23.15 Predsjedništvo Domovinskog pokreta još uvijek traje i još će malo trajati, malo dulje od regularnog, rekao je Josip Dabro, inače glavni tajnik DP-a u HRT-ovoj emisiji Otvoreno. Potvrdio je ono što je ranije rekao da će DP novoj vladi priložiti 12 potpisa, ali je negativno odgovorio na pitanje voditelja je li problem gospodin Jurčević. 'Nitko nije problem, mi smo demokratska stranka. Prije 15 minuta bili smo na 12 potpisa', kaže Dabro. <<<Cijeli članak>>>

22.00 Sjednica Domovinskog pokreta na kojoj odlučuju o sporazumu s HDZ-om još uvijek traje, a Index doznaje da na sjednici nisu prisutni svi izabrani zastupnici ove stranke.

21:18 'Sve sam do u detalje, ne samo opisao nego i “nacrtao” na vrijeme. Potražite moje istupe o Pavi Vujnovcu, Mariju Radiću, špijunu Jurčeviću, Davoru Franiću i ostatku vesele družine. Ideologija je tu samo krinka za prljave gospodarske interese i mutni kapital. Čestitke Vujnovcu! Ako je bilo dvojbe, sad je više nema, postao je stvarni gospodar Hrvatske', napisao je večeras na platformi X Nikola Grmoja iz Mosta.

21:00 Jutarnji list donosi još neke nove detalje dogovora HDZ-a i DP-a. Kao što je već poznato, DP-u će pripasti Ministarstvo poljoprivrede i Ministarstvo gospodarstva, u kojem bi trebao ostati resor energetike, a HDZ bi dobio novo ministarstvo u koje će se izdvojiti zaštita okoliša, gospodarenje otpadom i vode. Oformit će se i novo ministarstvo demografije, a Domovinski pokret u tom će resoru dati svojeg ministra i potpredsjednika Vlade za demografiju. Sadašnji Središnji državni ured za demografiju i mlade podigao bi se na razinu ministarstva. Dobijemo li jedno novo ministarstvo i ako se jedno razdvoji, nova će Vlada imati 18 ministarstava, dva više nego dosad.

20.30 U razgovoru za središnji Dnevnik HRT-a, član pregovaračkog tima HDZ-a Marko Milić je kazao kako je u podjeli resora bilo usmjereno prema tome da očuvamo sklad, odnos i povjerenje među budućim partnerima u Vladi. Najvažnije od svega je da je ovaj dogovor koji smo postigli - dobar za Hrvatsku, naglasio je.

19.30 Pitanje hoće li ostati ministar u novoj Vladi u Dnevniku Nove TV dočekalo je i Tomu Medveda, koji je odgovorio da je to pitanje za mandatara. 'To je pitanje za sadašnjeg i budućeg predsjednika Vlade. Danas smo nakon intenzivnih, konstruktivnih razgovora s Domovinskim pokretom usuglasili parametre za slaganje parlamentarne većine i nove Vlade, odnosno dogovorili da će DP s HDZ-om sastaviti novu Vladu', rekao je.

19.20 Podršku vladi HDZ-a i DP-a najavio je i izabrani zastupnik bošnjačke nacionalne manjine Armin Hodžić, koji je u emisiji RTL Danas rekao da to čini u interesu i za dobrobit svih građana Hrvatske. Upitan je li on potpredsjednik Sabora iz redova nacionalnih manjina, kaže: 'Moja ambicija je da iz koje god pozicije djelujem doprinosim razvitku društva i države. Manje mi je bitno koja je pozicija... Lišen sam osobnih ambicija', ističe.

19.09 Nakon Radića se u istu emisiju iz Osijeka uključio trenutačni potpredsjednik tehničke vlade i ministar obrane Ivan Anušić. Na pitanje ostaje li on na svojoj poziciji, rekao je da će to odlučiti premijer. 'Ako imam mogućnost biranja, to bi svakako bilo Ministarstvo obrane', rekao je. O mogućim izazovima suradnje s Domovinskim pokretom, rekao je kako su 'svi naučili lekciju od Mosta'. 'Domovinski pokret nije takav, obostrana razmjena informacija je ključna', rekao je. Upitan je li zadovoljan što SDSS više nije dio vlade, rekao je kako 'nije ni zadovoljan ni nezadovoljan'. Potvrdio je i da povjesničar Josip Jurčević, izabran u Sabor na listi Domovinskog pokreta, također neće potpisati podršku Plenkoviću, što ga ne čudi obzirom na njegove izjave prije izbora, u kojima je, smatra Anušić, pretjerao. <<<Cijeli članak>>>

19.04 Gostujući u emisiji RTL Danas, Mario Radić, politički tajnik DP-a rekao je da bi 'bilo najprirodnije' da on bude ministar gospodarstva, ali pošto nekima to ne odgovara, spreman je prihvatiti poziciju ministra demografije i potpredsjednik Vlade. 'O meni se svašta priča, cijeli život sam pod povećalom. Moj put je čist, nisam imao nikakve pretvorbe niti porezne prijave...'. Na izravno pitanje je li povezan s Pavlom Vujnovcem, rekao je da će suočen s takvim optužbama 'otvoriti četvore oči'. Rekao je da će predsjedništvo stranke ipak donijeti konačnu odluku o postizbornoj koaliciji. 'Ovo što je ponuđeno, nije malo ponuđeno', zaključio je. <<<Cijeli članak>>>

18.12 Oleg Butković (HDZ( odgovorio je na Facebooku Marijani Puljak na njezino pitanje Ivanu Penavi je li Vukovar sada oslobođen ili je pao. 'Marijana Puljak je po običaju "najpametnija" pa se sad sjetila postavljati pitanja. Zakasnila je otprilike mjesec dana. Lekcija za ubuduće: pitanja se postavljaju u kampanji, po mogućnosti ujutro i navečer i stalno se moraju ponavljati, kako bi, u mom slučaju Zoran i njegov rođak, dobili priliku dati odgovore na njih. Kako bi naš narod rekao, prošla baba s kolačima, Marijana!', napisao je Butković na Fejsu.

17.58 Kratkim komentarom na Facebooku oglasio se premijerski kandidat Mosta Nikola Grmoja.

17.42 Dalija Orešković iz Stranke s imenom i prezimenom također je na Facebooku komentirala dogovor HDZ-a i DP-a. Andrej Plenković je kukavičje jaje i trula jabuka Europske unije...Ustav RH polazi od civilizacijskih vrijednosti antifašizma, a temelj naše državne suverenosti izražava nasuprot proglašenju NDH. No DP, nova vlast u državi, polazi od povijesnog revizionizma i svrstavanja Hrvatske na krivu stranu povijesti', napisala je između ostalog.

17.04 Izjavu je dao i Ivan Penava, predsjednik DP-a koji je potvrdio da ta stranka preuzima tri resora o kojima je govorio i Plenković. 'Komunicirali smo u kampanji borbu protiv demografskog sloma, u poljoprivredi vjerujem da ćemo tu problematiku dovesti na zadovoljavajuću razinu kroz jasne brojke povećanja proizvodnje. Preuzimamo dio Ministarstvo gospodarstva bez dijela koji se odnosi na ekologiju i zelene politike. Postignut je i dogovor o formiranju drugih struktura vlasti sukladno rezultatima Domovinskog pokreta. DP će podržati kandidata za šefa Sabora iz redova HDZ-a, dočim će DP imati potpredsjednika Sabora.

Pojasnio je kako je ekologija u određenom sukobu s interesima gospodarstva, zbog čega se odvajaju ta dva ministarstva. Što se tiče broja državnih tajnika koji će pripasti DP-u, rekao je kako je brojka 9, 10, 11, 12, ali o tome će kad dublje uđu u arhitekturu vlade. 'Ja ostajem gradonačelnik Vukovara', rekao je Penava na pitanje hoće li u Vladu.

Izjava Ivana Penave nakon formiranja nove parlamentarne većine. Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX

Na pitanje o resoru energetike, za koji su mnogi optuživali Domovinski pokret da ga se želi dočepati, rekao je kako su odabrali gospodarstvo 'u punom smislu te riječi, jer smatramo da imamo puno toga za reći'. 'Potrebno je rasteretiti onu ideju opisanu u kratici ABC - Anything But Croatia', rekao je. Komentirajući 'žaljenje članstva što nemamo Ministarstvo kulture i unutrašnjih poslova', rekao je kako moraju uvažiti izborne rezultate, sukladno snazi i dogovorenom postotku.

O podjeli u klubu zastupnika nacionalnih manjina, rekao je da su pokazali razumijevanje za HDZ-ovu želju za kontinuitetom nacionalnih manjina u vlasti, no nametnuli su isključivanje SDSS-a iz vlade, što, kako tvrdi, nema veze s manjinama. Još jednom je ponovio da list Novosti napada hrvatsku državu državnim novcem i da im je to bila točka prijepora. 'Na tome da se taj list više ne financira iz proračuna smo inzistirali i takva jamstva smo dobili', rekao je.

  • +8
Ivan Penava Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek

Na posljednje pitanje - je li povukao kaznenu prijavu protiv Andreja Plenkovića - Penava je odgovorio: 'Ne' te se nasmijao. <<<Cijeli članak>>>

16.25 U Jastrebarskom izjavu je dao tehnički premijer i šef HDZ-a Andrej Plenković.

'Potpisali smo sporazum o suradnji s Domovinskim pokretom, koji će u novoj vladi dobiti tri resora. Jedni smo od prvih u Europi koji će uvesti ministarstvo za demografiju. Drugi resor je Ministarstvo poljoprivrede, s obzirom da je Domovinski pokret mahom baziran u Slavoniji, to je njihov interes. Treće je da se Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja podijeli na dva dijela i da to također preuzme kandidat ili kandidatkinja DP-a. Nismo govorili o imenima. Onaj član koji bude ministar demografije bit će i potpredsjednik Vlade', rekao je Plenković.

Na pitanje koliko će zastupnika nacionalnih manjina podržati novu vladu, rekao je: 'Koliko treba. Dva, tri, četiri, računajte - 61 plus 13...'.

Na pitanje hoće li osobno odnijeti potpise predsjedniku, rekao je - vidjet ćemo. Dodao je da u ovoj fazi nisu otvarali temu hoće li predstavnik nacionalnih manjina ostati u nekom obliku u vladi.

Komentirajući mogućnost da vlada skrene udesno koju je kriptičnim izjavama danas nagovijestio Milorad Pupovac, Plenković kaže da nema ništa od toga. 'Ja sam tu, ništa se neće mijenjati. Mi smo napravili određene poteze. Pa nije slučajno Žigmanov po drugi put postao ministar u vladi Srbije. Naša postignuća su i te kako vidljiva, ali nisu dovoljno opjevana'.

Rekao je i da će graditi kulturu poštovanja prema oporbi, kako je precizirao, 'da malo počnemo razgovarati'. 'Moramo malo smiriti loptu, izbori su gotovi. Neki ljudi se od medijskog pritiska boje surađivati s nama', rekao je.

Najavio je da će sadašnji ministri iz resora koje preuzima DP, Marija Vučković i Damir Habijan ostati ministri. 'Marija je ozbiljna i odgovorna, u resoru nije bilo problema osim afričke svinjske kuge koja je bila fabricirana. Damir će također ostati ministar'. <<<Cijeli članak>>>

15.45 Marijana Puljak iz Centra u objavi na Facebooku Ivanu Penavi postavila je pitanje je li Vukovar pao ili je oslobođen.

'Imamo Vladu koja je nastala na prevari birača i prije nego se formirala. Možemo očekivati da se u Hrvatskoj ništa neće promijeniti, osim što će se novac dijeliti i s nekim DP-ovcima. Jedno pitanje za Penavu: je li sad Vukovar pao ili je oslobođen? Je li vam Vukovar poslužio samo za dobivanje glasova koje ćete sada koristiti u imovinskim, a ne domovinskim interesima?', upitala je.

14.51 Na društvenim mrežama reagirao je i SDP.

14.50 Bivša premijerka Jadranka Kosor kratko je komentirala postignuti dogovor.

14.48 Dogovor HDZ-a i DP-a komentirala je i SDP-ova Mirela Ahmetović. 'Nije problem ni SDSS, ni "veleizdajnik Plenković" ni kultura. U pitanju je cijelo vrijeme bila energetika koju je DP dobio u miraz. Raduje se bivši ekskluzivni partner Gazproma, a i Plenković što je u Vladu primio "proruse". Hrvatska pomirba 2.0. Sad će plin odmah pojeftiniti', poručila je Ahmetović.

14.00 Kako neslužbeno doznaje tportal, Domovinski pokret u novoj vladi dobit će tri resora - demografiju, poljoprivredu te energetiku. Iako su bili zainteresirani za resor kulture, oko kojeg su se na pregovorima lomila koplja, DP ipak nije dobio ministarstvo kulture, kao ni MUP. Prema pisanju Jutarnjeg lista, u tim resorima bi trebao imati državne tajnike.

Uz ministarska mjesta, javlja 24 sata, DP će dobiti mjesto potpredsjednika Vlade te 11 državnih tajnika.

Domovinski pokret dobit će i poziciju potpredsjednika Sabora. Jutarnji list doznaje još da će potpis za Plenkovića kao mandatara dati tri manjinska zastupnika.

13.56 Na pitanje participiranja SDSS-a u većini na X-u se osvrnuo i Stjepo Bartulica iz Domovinskog pokreta.

'Digla se velika moralna panika oko SDSS-a i Pupovca. Kao zemlja moramo se emancipirati od nekih kompleksa. Hrvatska je sve zrelija demokracija, funkcioniramo unutar EU već više od 10 godina i prošlo je vrijeme da se nekima dokazujemo, pogotovo po pitanju nacionalnih manjina. Mislim da se oni dobro osjećaju u Hrvatskoj i da imaju veća prava nego u nekim drugim zemljama. Vrijeme je da se prestanemo ispričavati!', poručio je Bartulica.

13.09 Na sastanku pregovaračkih timova Hrvatske demokratske zajednice i Domovinskog pokreta postignuto je suglasje u vezi s formiranjem nove parlamentarne većine, kao i u vezi sa strukturom buduće Vlade.

Prijedlog postignutog dogovora, uz raspodjelu resora buduće Vlade, iznijet će se na stranačkim tijelima tijekom današnjeg dana i potom ćemo o svim detaljima izvijestiti javnost, potvrdio je glasnogovornik Vlade i član HDZ-ovog pregovaračkog tima Marko Milić.

Nakon potvrde na stranačkim tijelima pristupit će se prikupljanju potpisa kako bi mandat za sastavljanje buduće Vlade HDZ-a, Domovinskog pokreta i partnera dobio predsjednik HDZ-a Andrej Plenković.

12.58 Zastupnik mađarske nacionalne manjine Robert Jankovics za N1 je poručio da manjinci podržavaju Andreja Plenkovića za premijera, ali nije htio otkriti potpise kojih točno manjinaca će dobiti.

'Imat ćemo i mi svoj the cunning plan i mi ćemo ga se držati, mislim da će to izgledati dosta dobro, a odluke će se vjerojatno donositi ad hoc', poručio je Jankovics.

Da podupiremo Plenkovića za premijera nije neko iznenađenje, a program Vlade je nešto što nam je jako zanimljivo i važno', dodao je.

'Ako se HDZ i DP dogovore, vidjet ćemo koliko je to potpisa, tek nakon toga će doći Klub zastupnika manjina sa svojim potpisima za mandatara. Sve moje kolege podupiru Andreja Plenkovića za premijera, a tko će dati potpis, to je dio našeg velikog plana', poručio je Jankovics.

11.47 Pregovore je komentirao potpredsjednik Vlade i ministar Branko Bačić.

'Iz izjava predstavnika Domovinskog pokreta naznačena je jasna poruka kako smo približili naša stajališta i kako je pred nama proces dogovaranja oko uspostave vladajuće većine, odnosno imenovanja buduće vlade. Danas će se sastanci nastaviti, ići ćemo u konkretna rješenja definiranja arhitekture, odnosno ustrojstva buduće vlade, gdje će se utvrditi i broj ministarstava i pripadnost pojedinog ministarstva u smislu prve osobe. Ja sam uvjeren da ćemo do kraja tjedna taj proces u potpunosti završiti, nakon čega će vjerojatno slijediti konstituirajuća sjednica Hrvatskog sabora, a na toj sjednici, nadamo se, ćemo pristupiti i imenovanju buduće vlade Republike Hrvatske na čelu sa predsjednikom Andrejem Plenkovićem', rekao je Bačić.

11.32 Europarlamentarac i šef stranke Pravo i pravda Mislav Kolakušić ponovno se oglasio na Facebooku komentirajući pregovore oko nove parlamentarne većine i činjenicu da SDSS neće biti dio nove većine.

'Sa ili bez SDSS-a, HDZ je i dalje to što jest. Sudskom presudom presuđena zločinačka organizacija. S ili bez Pupovca, Plenković je i dalje to što jest, globalistička lutka koja pleše onako kako svira bilo koji bezimeni birokrat iz Bruxellesa.

Čovjek koji je zaslužen za odlazak barem 300.000 ljudi, mladih, sposobnih i obrazovanih. Čovjek koji je odgovoran za pretvaranje hrvatskog tržišta rada u tržite robovske radne snage iz trećih zemalja. Čovjek zbog kojih vlasnici iseljavalju obitelji iz stanova u najmu kako bi u njih uselili krevete na kat i desetke radnika koji kao robove dovode bivši i sadašnji HDZ-ovci kroz svoje agencije i koje zapošljavaju bivši i sadašnji HDZ-ovci u svojim umreženim tvrtkama koje dobivaju milijarde eura naših novaca kroz tzv. Europske fondove. Sa ili bez SDSS-a, šurovanje s HDZ-om je izdaja građana', poručio je Kolakušić.

10.49 Započela je nova runda pregovora između HDZ-a i Domovinskog pokreta.

U pregovaračkom timu HDZ-a su predsjednik stranke Andrej Plenković, zamjenik predsjednika HDZ-a Tomo Medved, potpredsjednik HDZ-a Ivan Anušić, glavni tajnik HDZ-a Krunoslav Katičić i predstojnik Ureda predsjednika HDZ-a Marko Milić, dok su u ime DP-a stigli pregovarati predsjednik te stranke Ivan Penava, zamjenik predsjednika DP-a Mario Radić, glavni tajnik stranke Josip Dabro i politički tajnik Damir Barna.

  • +2
Nastavljeni pregovori HDZ-a i Domovinskog pokreta Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

10.08 Nastup Milorada Pupovca na N1 komentirala je i Jadranka Kosor.

'Veli Čuvar suhog zlata da će oni biti izvan vlade po “vlastitoj odluci”. I da AP nije imao drugog izbora. I da on podupire AP ali ne i DP u vladi. I da će se AP “znati nositi sa izazovima”. I da je za sve kriv ZM. To može samo ljubav', napisala je na X-u.

10.04 Imamo novu parlamentarnu većinu, a hoćemo li imati i vladajuću većinu vidjet ćemo kroz nekoliko dana, rekao je danas predsjednik HSLS-a Dario Hrebak, koji je također izrazio uvjerenje da će Andrej Plenković ponovno biti premijer.

Hrebak je jutros u HTV-ovoj emisiji Studio 4 upitan može li se potvrditi da imamo novu vladajuću većinu HDZ-a i Domovinskog pokreta koju podržava i njegov HSLS.

'Ono što možemo sigurno tvrditi je da imamo novu parlamentarnu većinu. Hoćemo li imati i vladajuću većinu, to ćemo vidjeti kroz nekoliko dana', odgovorio je Hrebak.

9.05 Domovinski pokret tražit će veće plaće dužnosnika - premijera, ministara, državnih tajnika, piše 24 sata. 'Neka me strijeljaju i napadaju, ali provest ćemo odmah taj nepopularni potez kojeg se svi boje. Jednostavno za ove plaće se ne mogu dobiti kvalitetni ljudi koji bi se ozbiljno prihvatili posla u ministarstvima, kazao je zamjenik predsjednika Domovinskog pokreta Mario Radić.

  • +7
Dolazak DP-a u Banske dvore Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek

8.33 'Na sastanku je dogovoreno da djelujemo usuglašeno, usklađeno i da se držimo zajedno jer je to bitka na dugu stazu. Naš stav je da podržavamo Plenovića za mandatara i tu među nama nema razlike, ali ima razlike kome možemo dati podršku kada je posrijedi sastav vlade. Klub će odlučiti koliko i koji će o zastupnici biti i dati Plenkoviću potpise da bi dobio mandat za sastavljanje vlade. Ona ide sljedeći korak - gledamo program i sastav Vlade', kazao je jutros na N1 SDSS-ov Milorad Pupovac.

Kazao je da su u protekle četiri godine bili jedinstveni, a ovaj put će biti nešto drugačije. 'Ovaj put ćemo ići s drugačije raspoređenim ulogama – jedni će čuvati vodu, drugi vatru. Oni koji su unutra su voda, a oni koji su vani su vatra.'

Osvrnuo se na Domovinski pokret navodeći da je DP je dobio izbore na antisrpskoj kampanji, a oformio se antićirilićnoj kampanji. Ipak, navodi da nisu oni spriječili da SDSS bude dio vladajuće većine.

'Oni su samo teško kontaminirali politički prostor zemlje. SDSS je donio odluku da neće ići s DP-om i da ne može biti dio te većine. Nisu oni spriječili SDSS da bude dio većine, SDSS je od početka imao taj stav', kazao je.

Osvrnuo se i na predsjednika Zorana Milanovića. 'Postoji čovjek koji je oprao ovu stranku. Ako kažete to su dobri dečki, samo ih ljudi krivo gledaju… Čuvar Ustava, normalnosti. Situacija je ozbiljna. Nitko ovo ne radi iz zadovoljstva nego iz nužde. Kad je Zoran Milanović postao DP-ovac, kad je legalizirao to što DP radi, to pitanje se nije postavilo… Razlika zašto nećemo biti unutra, čuvat ćemo zemlju od daljnje ekstremizacije. Bit ćemo vatra', dodao je.

Na pitanje zašto HDZ nije imao izbora nego ići s DP-om, navodi da je oko njih stvoren sanitarni kordon. 'A to što aždaja nacionalizma i esktremizma dolazi na vrata, a to ništa', kazao je.

'Radikalizmu, ekstremizmu, zatucanosti, zostalosti, isključivosti ne smije biti mjesta u Vladi', poručuje Pupovac.

Na pitanje postoji li mogućnost da ovisno o tome tko će biti predložen kao član vlade, nitko od manjinaca ne podrži tu vladu, Pupovac je kazao: 'Ići će se od bitke do bitke. Bit će to šahovska igra, ponekad igra mačke i miša i to trebaju znati svi, i oni koji su unutra i koji su vani.'

Na pitanje hoće li ova nova Vlada imati stabilnosti, kazao je: 'Siguran sam da će je imati, bez obzira na izazove. Vjerujem da će Plenković i ljudi koje odabere znati se nositi s izazovima. Ponavljam, inače bismo ostali po strani.'

Komentirajući zašto se upravo raspravlja o tome SDSS ne bude dio vladajuće većine, Pupovac se ponovno dotaknuo Milanovića. 'Krenuo je normalno, a završio abnormalno. Pitajte njega. Pitajte sve one koji tada nisu stavili prst na čelo. Znamo tko je bio master of the game i tko su sve bili tekliči u toj igri', dodao je.

Govorio je i o mogućnosti sastavljanja velike kolaicije SDP-a i HDZ-a. 'Kroz dijalog u Saboru, kroz kompromise većine i manjine i opozicije, dolazilo so do nekih rješenja koja su čuvali zemlju od potpune konfrotacije. Kad se pojavile neke stranke poput Mosta, onda te stranke lijeve su počele preuzimati retoriku poput Mosta, pa i njihovu agendu. Izgubile su vlastiti identitet. I SDP će, po mojem mišljenju, morat će se odmaknuti od takve politike. Ta vrsta politike je pogubna za Hrvatsku.'

Upitan o zahtjevu Domovinskog pokreta da se zaustavi financiranje Novosti, Pupovac je poručio: 'Ograničavanje slobode medija jer u Novostima pišu nagrađivani istraživački novinari, što se nekom u svijetu posla kojem pripada i Radić, ne sviđa to istraživačko novinarstvo, to je jedan problem, ali tu vrstu gušenja slobode medija ne radim ni ja kao vlasnik, osnivač niti država, a kamoli neka stranka. To bi bio totalitarizam, u najgorem mogućem smislu.'

6:49 Izvori sa sastanka na kojem se dogovara vladajuća koalicija rekao je da nije jasno hoće li svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta podržati HDZ. 'Pitajte Josipa Jurčevića hoće li dati svoj potpis za Plenkovića. Navodno ih ima još koji će izletjeti', rekao je za Jutarnji list.

6:30 Iz HDZ-a su za RTL neslužbeno poručili da Ministarstvo kulture nikako nije na stolu i da ga HDZ neće dati. To bi mogao biti problem među članovima Predsjedništva DP-a jer iz te stranke kažu da im je važno i da moraju imati ideološko ministarstvo s kojim će provoditi svoje politike na kojima su temeljili kampanju.

6:25 Predsjednik DP-a Ivan Penava, koji je rekao da se oni vode po ključu 20 posto. Prema 20 posto osvojenih glasova - traže 20 posto ministarstava i državnim institucijama. Tu govorimo o četiri resora, a njima su zanimljivi demografija, energetika, obrazovanje i kultura, kazao je.

Kako je naglasio, iz HDZ-a su rekli kako se sve ne može svesti na pustu matematiku. Podsjetio je kako se pregovori nastavljaju u srijedu u 10:30 ujutro.

Domovinski pokret na pregovorima u Banskim dvorima Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec/PIXSELL

6:15 Potpredsjednik DP-a Mario Radić obratio se u utorak poslijepodne novinarima nakon sastanka pregovaračkih timova HDZ-a i DP-a. Otkrio je kako se s HDZ-om 'podudaraju u 70 do 80 posto' načela.

'Timovi su ponovno došli na sastanak, mi smo iznijeli svoja načela, kao i druga strana. Mogu reći da se podudaramo u 70 do 80 posto, a sutra ujutro ćemo na sastanku dogovoriti ostale stvari. Možemo reći da imamo obrise parlamentarne većine, ali još ne možemo reći da je potpuno gotovo, rekao je.

Kako je naglasio, 'ovo je prvi pravi sastanak koji smo imali po resorima i sigurno se na prvom sastanku neke stvari ne mogu dogovoriti odmah'. Upitan je li optimističan kada se radi o ostatku pregovora, kazao je kako količina podudarnosti upućuje na optimizam.

'Nemam biti što optimističan ili pesimističan. Ako govorimo o ovom postotku podudarnosti koji je dosta velik - možemo biti optimistični. Dogovor mora biti kompletan. Mora biti sveobuhvatan i to je to', ustvrdio je.