ETIČKO POVJERENSTVO

Hloverka i Kamenski prekršile su kodeks HRT-a

05.11.2012 u 16:17

Bionic
Reading

Branka Kamenski i Hloverka Novak Srzić povrijedile su nekoliko članaka Etičkog kodeksa HRT-a, zbog čega će, ukoliko tako odluči glavni ravnatelj HRT-a Goran Radman, biti sankcionirane. Da su se Kamenski i Novak Srzić ogriješile o kodeks, mišljenje je Etičkog povjerenstva koje je odlučivalo o prijavi protiv njih, koju je podnio v. d. glavnog urednika HTV-a Deana Šoša

Iako je Šoša smatrao da su povrijedile više članaka kodeksa, Povjerenstvo je bilo mišljenja da su se ogriješile samo u dijelu koji se odnosio na javno istupanje u medijima bez dozvole kuće a da situaciju prethodno nisu pokušale riješiti unutar iste.

Hloverki se dodatno na teret stavlja da je, nakon što je slučaj stigao na Povjerenstvo, kroz medije pokušala ucjenama utjecati na njegovo mišljenje.

Šoša je, podsjetimo, urednicu emisije Po ure kulture i novinarku prijavio prije desetak dana jer su, nakon što im je odbio emitirati prilog o HAVC-u u emisiji 'Po ure kulture' uz obrazloženje da je neprofesionalan i da mu nedostaje druga strana, javno, bez dozvole istupile u medijima i tako naštetile ugledu HRT-a.

Povjerenstvo drži da kodeks nisu povrijedile u dijelu koji se odnosio na dilanje HRT-ovih materijala Večernjem listu jer nisu imali materijalnih dokaza da bi Kamenski ili Novak Srzić, a ne netko drugi dao Večernjem listu snimku radnog materijala koji je Hloverka snimila u prostorijama HAVC-a.

Također, Povjerenstvo je mišljenja da se o kodeks nisu ogriješile jer nisu davale izjave o poslovanju HRT-a ili podatke koji su utvrđeni kao poslovna tajna.

Prije nego Radman donese odluku o mogućoj kazni, prijedlog o eventualnim sankcijama, kažu na HRT-u, u narednim danima morat će dati v. d. ravnateljice HTV-a Mirjana Rakić. Njen prijedlog Radman može, ali ne mora uvažiti.

Na današnjem sastanku Radman je od zaposlenika zatražio lojalnost kući i neiznošenje prljavog veša u medije. Bude li se držao toga, Novak Srzić i Kamenski bi mogle biti sankcionirane.

Ako se pak odluči za varijantu izrečenu na konferenciji za novinare prema kojoj ga prošlost ne zanima, jer čitav slučaj je nastao prije njegova dolaska na HRT, moglo bi se dogoditi da na sve padne prašina.